Rudolf János Creative Commons License 2009.10.01 0 0 97
Köszöntök minden fórumozót - és felhozom kicsit ezt az elfelejtett topicot - mert kár érte. Már tegnap olvasgattam.

Mi pont most vagyunk lenn a Bosnyák tengerparton Neumba és azért is írok pár sort mert meglepődtem. Egyrészt, hogy mennyire szép és itt még mindig 23-24 fokos azaz meleg a tenger (Porec, Omis felől jövünk arrafelé 2-3 fokkal hidegebb), másrészt azért, hogy itt mennyire "olcsó" (főleg ha az ember Horvátország felől jön és azokhoz az árakhoz van szokva) Pl. egy doboz cigaretta itt 200 Ft (1,5 bosnyák korona) míg ugyan azt horvát oldalon 22kunáért azaz cca 850Ft-ért vettem. Itt bosnyák oldalon ami szintén meglepett, hogy kapható mindenhol magyar(!) bor ami még az étteremben is csak 300Ft egy üveg /javaslom ezt, mert szerintem az itt termelt borok pocsékok ám horvát oldalon csak a saját szar ihatatlan löttyüket árulják/ Az éttermekben itt Neumban a legdrágább (tengeri) kaják úgy 1100-1200 Ft körül vannak, a fullos pizzák 6KM azaz 3euró, de mondjuk vettem a strand melletti boltban fiamnak valami nagy 40-50centis tologathatós játékautót mert kinyüszögte magának és az sem volt 5KM azaz 2,5 euró.
Ma este itt nagy felhajtás volt, rengeteg rendőr jött ment és lezárták a strand egy részét. Aztán beállt az ablakunk alá egy amerikai cirkáló(?) (az osztályozáshoz nem értek, de az biztos, hogy hadihajó és ágyúja is van) nos ez az egyik pillanatról a másikra csak úgy itt termett, hogy a teraszon voltam és mégsem vettem észre mikor pattant ide, majd jött 1 feketerendszámos chevrolett captiva (gondolom amerikaiakkal) akik kimentek a hadihajóra és buliztak. Akkora plazmatévén néztek valami háborús filmet, hogy a szobámból a partról is (pár száz méter) egészen jól láttam. Pont utána viszont a mellettünk /srégen velünk szemben/ levő szálloda teraszán volt buli, helyi-bosnyák élőzenére amire bárki mehetett és egész sokan is voltak.
Nagyon kevés a turista, akik vannak szinte csak mind horvátok. Tudom furán hat, de tegnap egyetlen egy kék eu-s rendszámos kocsit sem láttunk, szóval se német se osztrák, stb.. a legdrágább szállás a Suncéba /az itt az elithotel/ 36euró/szoba, ám szólok, hogy ott nem jó a strand. Itt előttünk pálmafás stb.. és itt még van internet is :) Ez itt egy fiatal 2bébis családé (nekünk is van 2 hasonló korú gyerekünk) és igaz, hogy mondjuk se angol se német nem beszélnek, de kézzel-lábbal is roppant kedvesek a lakrészünkből meg szinte egyből a strandra lépünk ki. (ha valakinek tudok segíteni a nevem.hu-n levő oldalon van mailcímem)
Most pedig gondolkodom tovább, ha ma a Neretva völgy felé csavarogjunk-e, vagy Szarajevo felé, és köszönöm a sok korábbi hozzászólásokban található információkat..