Te azt nem akarod megérteni, hogy egy társadalomban minden mindennel összefügg. Említettem, hogy 1996-ban építkeztem. Alapozáskor a kőmíjesemnek mondom, hogy 38-as nútféderes tégla lesz. Kérdi, ammegmi? Mondom az olyan tégla, ami függőlegesen csaphornyokkal illeszkedik egymáshoz, így függőlegesen nem kell közé habarcs. Na, olyan nincs, jön a válasz egyből, ilyent ne is mondjak neki, ő harmincöt éve kőmíjes, ő ezt jobban tudja. Sőt, összerántotta a segédmunkásait, hogy nekik is elmondja mekkora faszságot talált ki a gazda, majd kalákában röhögtek.
És azt hiszed, hogy amikor megjött a tégla és tényleg látta, hogy ehhez tényleg nem kell kisebb lett az arca? Frászt. Ugyanígy folytatta, bármivel kapcsolatban szóvá tettem, hogy de hát erre már van modernebb módszer, szerszám, műszer, miért nem azt, azzal? Ő ezt jobban tudja, mert ő már 35 éve!
Namost, egy munkaadónak ilyesmikkel kell permanensen megküzdenie. Ha tíz alkalmazottból öt ilyen, akkor biza a termelékenység is ilyen lesz. És ez a sok kicsit balfaszkodás, nemtudás, konok ragaszkodás a féltudáshoz össze fog adódni és kijön, hogy egy német polgár háromszorannyi értéket állít elő egy évben, mint egy magyar.