Nem'Tom Creative Commons License 2009.09.29 0 0 6055
Sziasztok!

Beleolvasgattam a topikba és látom, hogy van néhány hasonszőrűn gondolkodó, mint én. Ez némi megnyugvást ad mert a környezetemben mindenki furin néz rám mikor kiderül, hogy mekkora hangsúlyt fektetek a higiéniára meg a vegyszerek kerülésére.

Májusban vettem egy pincét és gondoltam készítek egy kis bort is, a kedv, élszántság és a szőlő-bor tisztelete adott volt. Szépen kis is takarítottam, és a nyár egy részét arra fordítottam, hogy találjak olyan szőlőtermelőt aki ad el a sajátjából, és a minőségre hajt. Meglepődve tapasztaltam, szép számmal akadnak...

Most készítem életem első borát és tele vagyok tudatlan kérdésekkel... Csak hát a pince szomszédok, mondanak mindenfélét de az nagyon messze áll az elveimtől...

kb 2 hete volt a chardonnay szüret, szép egészségesek voltak a fürtök 19,5 cukorral... annak rendje és módja szerint lebogyóztam, kapott kis kénessavat (1dl/hl 5%-os oldatból) utólag, kicsit sokalltam... legközelebb talán kevesebb is elég lenne... kapott fajélesztőt és megmutattam neki a hordót ahol lakhat, pár nap múlva el is kezdett dolgozni, a pici hordó még most is néha egyet-egyet kottyan de a nagyobbak (50+2*100) már csendesek (tegnap még mutattak halvány bizsergést). Most itt tartok...

A hogyan továbbal nem vagyok teljesen tisztában, minden olyan zavaros mint a friss mustom...

kb 1 hónapot szeretném a seprőn hagyni, de addig gondolom elillan felőle a co2 párna... fel kéne tölteni a hordót, vajon mennyit várhatok vele max 'sértetlenül'? kell-e bele ként rakni?(nem szeretnék) mennyi idő alatt kellene letisztulni, hogy legalább áttetsző legyen? megúszahtó-e a dolog derítés nélkül? stb mik a következő lépések és hogy tudom kontrollálni, hogy mindez jó irányba halad?

Remélem van valaki, akinek lesz kedve a gyagyaságaim végigolvasni...

Köszi!