consciousness Creative Commons License 2009.09.29 0 0 1148

A Basis of Morality-t még annak idején az amerikai amazonról rendeltem meg, és ott még most is kapható, de az ebay-en is ugyanúgy. Utóbbiakat szállítással együtt akár már 2-3 ezerből meg lehet úszni, az amazon ennél egy kicsit többre jönne ki.

Egyébként a könyv igazi "delight", élvezetes az elejétől a végéig (a Royal Danish Society megalázó leiskolázásától* kezdve a morálelmélete transzcendentális hátterének - a felvállaltan csak nagy vonalakban vázolt - ismertetéséig), és külön öröm volt látni és olvasni, ahogy a magyar fordításokból jól ismert klasszikus Schopenhaueri mondatszerkezetek ugyanúgy formálódnak meg az angol fordításban is. Az olvasása azt az érzést adja, mintha csak hazatérne az ember.

(*nagyon megsértették, ő pedig nagyon alapos volt a visszavágásban)

"Nem is emlékszem, hogy megjelent volna magyarul."

Nem is jelent meg, ahogy az 'Elégséges ok négyágú gyökeréről' sem, és ezt mondjuk én se tudom mire vélni, különösen hogy itthon azért elég nagy hagyománya van a filozófiai művek kiadásának. Viszont ami szintén nincs, és amit én se tudtam még megengedni magamnak, az a 'Manuscript Remains' négy kötete, mert ezek darabonként 100 dollár körüli áron mozognak.

"Kívánom, hogy az érme és a közted lévő távolságnak ne legyenek sem anyagi, sem egyéb korlátai!"

Köszönöm, és nem kizárt, hogy nemsoká így is lesz.

Előzmény: Gregor Samsa (1147)