Ma került a kezembe egy kiadvány, amiben a 160 éves Lánchíd alkalmából, egy osztrák-magyar érmeház egy aranyozott 200 Ft-os érmét hoz forgalomba. Ez eddig nagyon szép dolog. Ezen a szóróanyagon (amit szerintem minden postaládába bedobtak kis hazánkban) viszont ki van nagy betűkkel emelve, hogy "szigorúan korlátozott, 2009 db-os példányszámú...". Ennyire hülyének néznek minket? Vagy senkinek nem tűnik fel semmi ezzel kapcsolatban? Tényleg minden reklám mögött hazugság van?
Mire is gondolok konkrétan?
Nos én egy nagyváros külvárosi részén lakok, annak is egy szélső utcájában, és megkaptam ezt a bizonyos szórólapot. Egy A3 méretű fényes vastag lap félbehajtva, ofszetnyomással. Nem egy olcsó mulatság. Az érmét 790 Ft-ért hirdeti a cég, korlátozott 2009 db-os példányszámban. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is 1.587.110 Ft-ot remélhet a cég bevételként. Nos, ha azt számolom, hogy az előállítási és lapterjesztési költsége a szóróanyagnak darabonként 6 Ft körül van és hogy az érme 1 db-ra levetített költsége minimum 100 Ft (mert ugye iszonyú nagy mennyiségű forgalomban lévő új 200 Ft-os 38 Ft-ba kerül az előállítása).
A várható bevételből levonom az érmék előállítási költségét 1.386.210 Ft-ot kapunk, amit ha elosztunk a repianyag terjesztési és előállítási költségével, akkor 231035 háztartást jelenthetne ahova ezt a reklámanyagot kiszórták. Nem valószínűtlen ez a szám? Ha például csak Debrecen több mint 90 ezres postaládáit nézzük, és akkor még több százezres Budapestről nem is beszélve.
Nagyon nehéz elhinni, hogy ez az érme "szigorúan korlátozott, 2009 db-os példányszámú..." lenne.
Ja, persze a kiadvány külsejére rá van írva, hogy "Kiválasztott magyar háztartások számára". Érdekes, hogy a legtöbb ismerősömet kiválasztották! :))
Csak nem választottak ki titeket is? :D
Nos várom az ehhez hasonló megtévesztésszagú történeteket, reklámokat, vagy akár ezen konkrét üggyel kapcsolatos észrevételeket.