Nehéz választás. Te tudod, neked melyik a könnyebb. A német nehezebb nyelv, de az alapfok írás+szóbeli nem nehéz, meg már tanultad valamennyit.
A magam részéről mégis az angol középfok írásbelit (vagy német középfok írásbelit) választanám. Teszteket, fordítást, szótárazást, ragozást nekem könnyebb írásban begyakorolni, megcsinálni, mint szóban, aktív szókinccsel élvezhetően társalogni. Meg ezt könnyebb csak könyvből tanulni. Nem vagyok idegennyelven elég kommunikatív. De ez én vagyok. Van akinek meg ez a nehezebb és inkább szóban betanul sablon szövegeket, amit jól kombinál és jól társalog vele.
De mindkét változathoz kell tanár. Csak magadtól még az alapfok se lesz meg. Kell egy kívülálló hozzáértő, aki objektíven látja a rád jellemző hibáidat, kijavítja azokat, értékel hétről hétre, fel tudja mérni min-mennyit kell dolgoznod még. A tanár jobb választás, mint a tanfolyam, mert tanfolyamon a többiekkel is foglalkoznak, míg a tanár csak rád összpontosít. A lakóhelyedhez közel (gondolom neked Bp.) kérdezgesd végig a nyelvsulikat, középsulikat, vagy ahol tanulsz, ott a nyelvi tanszéket, nyelvvizsgaközpontokat, hogy tudnak-e ajánlani egy olyan helyi tanárt, akinek jók a nyelvvizsga-felkészítési statisztikái.