Azonban azt gondolom, hogy ezek az emberek kivétel nélkül mentális zavarokkal küzdő, nyomorultak, akik segítségre szorulnának. Akinek lenne pénze otthonra, de mégis az utcán él és akinek nincs mert elissza, drogozza mindet az is, mind-mind beteg emberekSzerintem ez egy picit komplikaltabb manapsag. Persze ha minden sikertelen eletet "betegnek" nyilvanitasz, akkor elmeletileg igazad van, de en nem egeszen igy allok hozza. Enszerintem itt tobb "modern jelenseg" osszefonodasarol van szo.
Peldaul a csaladi egyseg felbomlasa. Mi volt regen? Mondjuk 200 evvel ezelott. Csaladok csaladok maradtak joban es rosszban. Segitettek egymast amennyire tudtak.
Szulok piszkaltak, nyomtak, eroszakoltak neha, hogy a csemete tanuljon meg VALAMIT, amibol kesobb meg tud elni. Ez volt a termeszetes. Miert? Mert ez volt az egyetlen realisztikus esely. Az anya (mondjuk) tudta, hogy a csemete vagy megtanul valamit amibol meg tud elni kesobb, vagy a nyakukon marad. Azt meg egyik szulo sem akarta. Es azt sem hogy koldus legyen a gyerekukbol.
Ma mi a jellemzo? A szuloktol már a pofon joga is el lett veve, maga a gyerekneveles egy eltorzult valamive valtozott. A szulo motivacioja is megvaltozott azaltal, hogy ha gyerek egy teljes failure (magyarul?), akkor is "majd az allam eltartja". Enszerintem ennek a leegyszerusitett "eredmenye" az egyre tobb, eleve elszurt elet, emberek akik kesobb kiszorulnak a normalis tarsadalmi korforgasbol.
Én Veresegyházon lakom, egy Budapest közeli kisvárosban. Itt a polgármester egy helyi rendelettel oldotta meg a hajléktalan-, csavargó kérdést. Bárki aki utcára kerül amint a városban meglátja egy rendőr vagy egyéb hivatali alkalmazott, jelzi és elviszik. Kap egy otthonban szállást és ételt, cserébe közmunkát kell végezzen (nem kell megriadni, nem dolgoztatják halálra őket, elég laza ám az), teherbírásának megfelelően, ha olyan állapotban van hogy képtelen erre, akkor sem dobják ki, akkor eltartják.Ez a Veresegyhazai szocializmus. Kapcsolodik ahhoz, amit pont ezelott leirtam.
Lehet, hogy autokratikus intézkedés. De gyümölcséről a fát! A városban nyoma nincs csavargóknak, hajléktalanoknak és nem hallottam sem a lakók, sem a hajléktalanok részéről kritikát, panaszt erre. Mindenki elfogadja ezt az intézkedést és elégedett vele.Lehet hogy Veresegyhaza egy kulonleges hely, de ami Magyarorszagot illeti, mar amennyire en innen ezt meg tudom itelni, a nep azt hiszi, hogy letezik olyan, hogy kapitalista szocializmus. Tehat nyugati eletszinvonal, de ha egyedeknek nem sikerul, akkor Kadar kormany szeru elet-garancia. Ez esetleg lehetseges nehany olyan orszagban, ahol van egy termeszetes gazdagsagi forras (lasd Norvegia, kevesebb mint 5 millio ember, az olaj jon a foldbol es mindenkinek telik mindenre). Magyarorszagnak nincs egy ilyen termeszetes gazdagsagi forrasa, tehat ez, igy, lehetetlen.