Attól függ, mihez kell a nyelvvizsga. Felvételihez? Diplomához? Utóbbihoz középfokút kérnek. Mert ha sürgős, akkor a sok éves előzmények után csináld akkor németből.
Azért nem pörög a topik, mert nagyon kevesen tanulnak már németül. Mindenhol az angolt kérik. Továbbra sem hátrány a német, de nem angol helyett, hanem MELLETT.
Ha nem sürgős, és így is, úgy is időt szánsz rá, szerintem maradj az angolnál. Miből gondolod, hogy az egyéni tanulás németből menni fog? Azért mert tanultál régen valamennyit? Csak mert a német sokkal nehezebb nyelv, mint az angol. Pláne alapfokig. Teljesen egyénileg csak nagyon kevesen tudnak megtanulni akármilyen nyelvet. Vagy drága nyelvtanár, vagy külföldi gyakorlat.
A német felfrissítéséhez nem tudom neked mennyi idő fog kelleni. Tőled függ: mennyire jó a nyelvérzéked, mennyire vagy kommunikatív. Nameg attól, hogy évekkel ezelőtt milyen szinten voltál. Esetleg attól, hogy miből készülsz, milyen módszerrel, milyen tanárral, mik a lehetőségeid, naponta mennyi időt tudnál ráfordítani, mennyire vagy motivált. De 6 hónap szerintem mindenképp elég kéne, hogy legyen szó+írásbelihez, még 0-ról indulva is. Jó tanárral vagy külföldi gyakorlattal akár középfokig is el lehet jutni ennyi idő alatt.
Azonos szintű nyelvvizsga és nyelvvizsga között is különbség van. Van olyan nyelvvizsgahely, ahol állítólag jóval könnyebb. Sajnos én jó pár éve csináltam (német középfok), úgyhogy abban nem tudok tanácsot adni, melyik nyelvvizsgahelyet válaszd.