Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44115
Erdekes hozzaszolas, pont ez volt a celom a kulonbozo fenykepekkel, hogy lesz amelyik temat indit.

Na akkor most halld a "rest of the story"-t (Paul Harvey :).

A kepet 2003-ban, San Franciscoban kattintottam (a koldust). Mivel addig csak Washongton D.C. volt az egyetlen nagyvaros ahol huzamosabb ideig eltem, ott voltak szegeny-negyedek, de azon kivul nemigen lattam koldusokat az utcan. San Francisco viszont tele volt koldusokkal mindenhol. Tudom hogy erosen konzervativ hozzaallasom miatt mindenki koszivunek hisz itt, de engem ez nagyon megdobbentett. Annyira, hogy az ott eltoltott nehany nap zomet ennek a feltarasaval toltottem el. Hogy lehet komoly kerdesek nelkul elsetalni egy ilyen elott?

Ott alszanak az utcan, nyilvanvaloan otthontalanok. Es San Francisco tele volt ilyenekkel. Elso utam az volt, hogy valami irott anyaghoz akartam hozzajutni. Nagy orommel fedeztem fel egy ujsagot, ami specifikusan a homeless/nagyon szegenyek vedelmere koncentralt. Es EBBEN az ujsagban, nem valami konzervativ ellen-sajtoban fedeztem fel a kovetkezo, teljesen dobbenetes cikkeket. Ezen ujsag szerint, a varosban elo homeless-ek tobb mint 50 szazaleka nem azert otthontalan, mert nincs penze lakasra. Boven lenne, mert kapnak tobbezer dollaros kulonbozo segelyeket, es konnyen tudnanak kiberelni valamit, mondjuk 30-40 kilometerre San Francisco-tol, DE.....egyszeruen szeretnek ott elni (nem csodalom, gyonyoru varos).

A masik nagy ok persze alkohol, de foleg drogok, amik az illegalis piacon bizony nagyon dragak. Lakasra, kajara alig marad penz.

A harmadik nagy ok (es enszerintem a legjelentosebb), hogy valamikor a 70-es evekben hoztak egy torvenyt, miszerint semmire nem lehet ezeket kenyszeriteni. Peldaul az egyik cikk tisztan leirta, hogy az otthontalanok jelentos szazalekanak van valamifele mental illness (elmebetegseg), de ha nem ön vagy kozveszelyesek, nem lehet oket bevinni valahova, még ugy sem, hogy csak arra kenyszeriteni oket, hogy valakivel elbeszelgessenek, egy konzultaciora, vagy akarmire.

A negyedik nagy ok, hogy a harmadik miatt sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs arrol, hogy joguk lenne arra az X hundred vagy thousand dollarra havonta, es soha nem is jelentkeznek a penzert. Koldulnak, az utcan alszanak, stb. emiatt.

Ugyhogy egy komplex, tobbtenyezos jelensegrol van szo.
Előzmény: Törölt nick (44113)