windom earle-ke Creative Commons License 2009.09.19 0 0 361

szvsz...nem hinném, hogy a rendőrök elmehetnének 39-40 évesen nyugdíjba....amennyire utánanéztem a dolgoknak....a szolgálati nyugdíjhoz min 25 év szolgálati idő szükséges és  egy adott betöltött életkor  . Persze az törvény enged egy külömbséget, ha meg van a 25 év...azonban nincs meg a bizonyos betöltött életkor, azonban megszünik a beosztása és nem fogadja el az alacsinyabb beosztást akkor - ha meg van a 25 éve (szolgálati idő) akkor elmehet nyugdíjba..... no most persze sokan számolhatják és kérdezhetik mi is az a szolgálati idő...? igen...ez egy érdekes kérdés...az én olvasatomban úgy van ez amelyik rendőr (vagy akár katona, pénzügyőr, titkosszolga stb) ha 96 előtt ( a szolgálati törvény hatálybe lépése előtt lépett be a fegyveres szervhez) arra vonatkozik ez a törvényrész....és annak beleszámít ha előtte civill pályán is dolgozott.... valahogy így olvastam...ha vki másképp és jobban tudja OK...

Persze elmehet  -ett a törvény szerint ha a rendőri szolgálatra (vagy inkább nevezzük hivatásos szolgálatra) egészségileg alkalmatlnná vált akkor "rokkantsági" nyugdíjra.... hm...ez se rossz, no de akkor ha ilyen okok miatt válik meg a testülettől....akkor ne vállaljon örző-védő cégeknél, vagy magánynomozó cégeknél munkát...stb...

No meg azt is olvastam a törvényben, hogy ha a 25 év szolgálati ideje meg van...azonban,  de nem töltötte be a megfelelő életkort (a mindenkori nyugdíjkorhatár alatt - 5 év) akkor is elmehet nyugdíjba, azonban a nyugellátása, vagy a nyugdíja összege, feleződik, amíg be nem tölti a meghatározott életkort....(van ilyen ismerősöm ő 48 éves) jelenleg)   

No aztán persze ezzel a szolgálati idővel kapcsolatban vannak még érdekes szabályozások....az un. szorzók....tehát végrehajtó állományban 1,2-es szorzó a letöltött évek alapján, illetve a kommandósoknál jóval magasabb....

de ez már nekem nem volt követhető, meg nem is érdekelt igazából...

forrás : 1996. évi XLIII tv... 

hát igen a képzést minden bizonnyal fejleszteni kell, de erről már írtam....

...és szvsz jelenleg is igen nagy számú olyan hivatásos álományú személy leledzik a rendőrség állmányában (tehát aki intézkedésre és fegyverviselésre jogosult bejegyzéssel rendelkezi az igazolványában) akinek sok köze nincs a valós munkához....ismertem egy olyan fickót, aki hivatásosként rendszergazda volt...a rendőrségnél...a pisztolyát sem vette fel...(mármint a fegyverzeti felszerelését nem vette fel...) sőt  mellette alig dolgozott....egy művészeti együttesben tevékenykedett....ha csak kapitányságonként számolok, egy hasonólt...de lehet többet is....el lehet gondolkozni...persze biztos nem ilyen egyszerű a dolog...de azért egy gondolatot megér...Vajon mit érezhet az az örmester aki kinn van az utcán...és látja hogy van aki nincs kinn, nem is kell neki, néha látja....vagy inkább azt érzékeli hogy státuszilag ott van az állományban, hm...  és ugyanolyan hivatásos mint ő....sőt még jobban is 

Előzmény: molar (269)