Mr Spock Creative Commons License 2009.09.18 0 0 44075

Csaladi emlek, szinten egy kis tortenettel. A jobboldali karora kb 46 eves.

Apam 1949-ben disszidalt amikor en 16 honapos voltam. Eloszor 13 eves koromban talalkoztam vele szemelyesen. Utana egyket evenkent nehany napra "atugrott" Magyarorszagra meglatogatni. Nem akarok sokat meselni apamrol (lenne mit), furcsa ember volt. Mindig gazdag akart lenni, milliomos, soha nem sikerult neki, de annyit elert, hogy mindig joval az amerikai atlag felett elt. Es neki nagyon fontos volt, hogy a gazdagsag "sugarozzon" belole. A kocsija mindig kulonleges volt, mindig ugy oltozkodott, ugy viselkedett, stb. Tobbszor amikor jott Europaba, elore hajoztatta a kocsijat inkabb, minthogy valami "kozonseges" kocsival jarjon. Villamos, trolibusz, akarmi mas, teljesen kizart volt szamara. Minidig a legdragabb szallodaban szallt meg, ami a 60-as evek Magyarorszagan az Interkontinental volt (tudtommal az egyetlen nyugati tulajdonu szalloda akkor).

Szoval, egyszer, valamikor 1963 korul beallit, jelentkezik telefonon, "itt vagyok a szallodaban". Odamegyek. Eppen atoltozik, furdes utan. Ott van egy karora az asztalon. Felemelem, mondom hogy milyen szep ora. Mondja:"amennyiert vettem, jobb ha szep, svajci aranyora". En nezem, forgatom, mondom hogy "ez bizony nem aranyora, atvertek. Lehet hogy svajci, de aranynak nem arany". Na aztan te ertesz az aranyorakhoz, mondta, nem teljesen alaptalanul, hiszen kb 16 eves lehettem es semmilyen oram nem volt soha. Tenyleg nem ertek sokat az orakhoz, mondom, de ez akkor sem aranyora. Honnan tudod, kerdezi. Na, ezt mar nem mondtam meg, gondoltam hogy huzom az oreget egy picit. Csak hidd el hogy ez nem aranyora, ismetlem. De bizony az, az kell hogy legyen. Mondom, fogadjunk. Mondja, nincs neked annyi penzed amiben fogadni tudunk. Ez igaz. Jo apa akart lenni, es felajanlotta, hogy ha elvesztem a fogadast, akkor megigerem, hogy mindenkeppen megyek egyetemre. Amugyis akartam, ugyhogy azonnal beleegyeztem. Na de mi van ha nyerek? Megvonom a vallam, nem is tudtam hogy mit kerjek. Ugysincs orad, mondja, ha tenyleg nem arany akkor neked adom. Egy 16 eves sracnak akkor Magyarorszagon egy akarmilyen svajci automata (nem felhuzos) karora? Nana.

Lemegyunk, ut az ekszereszhez. Apam atadja az ekszeresznek, es lenezo hangon, felem fordulva mondja:"....a fiam, akinek soha nem is volt egy oraja, azt allitja hogy ez nem egy aranyora.....". Az ekszeresz megnezi es valaszol:"...persze hogy nem aranyora, miert, mibol gondolta hogy ez az?".

Apam elsapad, hiszen pontosan tudja, hogy mibol gondolta, az árából. Maga biztos ebben, kerdezi az ekszereszt. Az ekszeresz mondja:"uram.....mindenki tudja hogy egy aranyoranak nincs kozonseges fém (nem arany) hatlapja. Hiszen attol aranyora, maga a keret elhanyagolhato mennyiseget tudna csak tartalmazni. Nem gyartanak olyan aranyorat aminek a hatlapja nem arany es a szij borbol van.

Es apam (ahogy elhagytuk az ekszerest) atnyujtotta az orat es mondta hogy "hasznald egeszseggel, nekem van egy masik". Ez lehetett 1963 korul. Mivel apamtol volt, nagyon vigyaztam az orara, soha semmi baja nem volt, avval disszidaltam, es miutan megjelentek a digital orak, azokat viseltem, de ezt azota is megtartottam.

Ki tudja hany digital ora ami volt nekem tonkrement, es akkor ezt mindig elohuztam es viseltem egy darabig. Most 46 eves es azota is minden problema nelkul mukodik. Mirol jutott eszembe? Hogy most eppen tonkrement egy oram, es ez van rajtam.