Cushman Creative Commons License 2009.09.15 0 0 443

Ezekkel a gépekkel kapcsolatban sok helyről kértem árajánlatot. Elég borsosak sajnos. Műszaki szemmel nézve szerintem és az én pénztárcámnak túl magasak.

Ezért arra jutottam, hogy csinálok magam egyet. Sokat gondolkodtam rajta. A legegyszerűbb peterch topiktárs által épített koncentrikus rendszer. Én szeretnéky egy kompaktabb rendszeret, így egy lemezes ellenáramos mellett döntöttem, amit talán a Helios gyárt. Itt hatszögletű lemezek vannak, ahol hosszában alakul ki az ellenáram. Összeségében a hőcserélő lemezköteg 3-4 különböző alkatrészből áll, ezek ismétlődnek, amik nem nagyon bonyolultak. A méretekkel vagyok gondban.

Elsőre arra gondoltam, hogy a lemezek 0,5mm lennének, a lemezek között 15mm lenne, hogy ne legyen túl nagy az áramlási ellenállás. A lemezek 400x1000mm lennének, ahol a 400mm-es oldalai lennének levágva 45 fokban (összesen 4x 200x45 fok). Ebből lenne oldalanként (frisslevegő és fáradtlevegő) 13db össz26db. Tehát oldalanként bő 8m2 hőcserélő felület és 0,075m2-es átáramló keresztmetszettel (0,4mx0,015mx13). Az egész 400x1000x450-es "doboz"

Szívesen veszek bármilyen építő jellegű ötletet.

Ha meglesznek a rajzok közkincsé teszem.

Cushman