hoffmann eta Creative Commons License 2009.09.11 0 0 2127
Ma reggel megnézegettem a leveleket, amik még élnek: nem láttam rajtuk semmit – de azt nem állítom, hogy nem is lehet ott valami…

Mindenesetre, mondom, mindkét szomszédnak így néz ki a paradicsoma, és mindketten évtizedek óta termelik, az egyik „tősgyökeres” paraszt, de olyan, aki mindent tud, mindenre emlékszik, amire a szülei meg a tapasztalat megtanította. És mindketten a meleget okolják, semmi különöset nem látnak benne, ez előbb-utóbb minden évben bekövetkezik, a növény természetes halálaként is lehet venni, mert pont ugyanúgy néz ki, csak idén előbb volt, mint szokott. Egyébként a halottnak látszó, teljesen leszáradt levelű növények végéből most, hogy vége a sivatagi időnek, új, zöld hajtások törnek elő.

Az is közös mindhárom kertben, hogy a különbözó időpontokban ültetett, és ennek megfelelően kül. fejlődési fázisban lévő paradicsomok egészen másképpen reagáltak: nálam pl. kikelt egy idén elhullatott magról egy koktélp, és annak semmi baja az  égvilágon, teljesen zöld, és nő, mint a bolondgomba, a szárazság ellenére is. Csak azért nem éri majd el a három métert, mint a többi, mert késő van már.

Talán az óriási, nálunk – kivételesen – már tavassszal elkezdődött szárazság az egész oka, mert ahogy olvastam máshol, elsősorban a víz (lenne)az, ami, mivel ötször annyi meleget képest magába szívni, mint a homok, el tudja fogyasztani az  ártalmas hőmennyiséget a növény elől. Mert itt a környéken sajnos merő homok van talaj helyett, s ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy a nap 50-60 fokra is képes felfűteni – ezt aztán a homok, mivel száraz,  nagyrészt visszaveri, és így remek hő- és UV-fürdőben részesíti a növényeket. Nem mind viseli el. A paprika például szintén nem lelkesedik érte, lelassul kissé a hőségben, de nem károsodik – remekül túlélte, ugyanúgy kétnapi locsolásommal, s most sötétzölden, egy méteres magasságban virít, és hozza a hatalmas, piros bogyóit. Pedig a paprika nagyon vízigényes, a paradicsom csak közepesen – a tudomány mai állása szerint.

Azt viszont, amit az említett iromány tanácsol, a takarást a déli órákban – a paradicsom se menjen ki a napra, ahogy nekünk sem ajánlják 11-től 3-ig –, nem tudom megvalósítani. Vagy betakarom majd ha jön a kánikula, vagy nem. Megpróbálom egy részét. Jön a Dél-Afrikai klíma?

Előzmény: CBNora (2124)