CiniKuss
2009.09.09
|
|
0 0
157
|
1. Én elsősorban az újszövetségről írtam, nem az ószövetségről. Ott valóban vannak történelmi jellegű leírások, ám ezek nagy része inkább egyfajta mondáknak tekintendők. Valami megtörtént, és hosszú évek múlva - a nemzedékek okulására, és nem történelemkönyként - le lett írva. Ha én csinálnám, szintén kiszínezném átalakítanám, hogy érthetőbb, és a lényeg jobban felfoghatóbb legyen!
2. Ha az isten valamit sugalmaz, a leíró nem szóról szóra leírja a sugalmazottakat. Sőt, maga a sugalmazás nem valószínű, hogy szavankénti, mondatonkénti szinten zajlik. A sugalmazás hatására a szerző alkati, felkészültségi, tudási szintjén jelennek meg mondatok, szokványos agyi tevékenység folytán. Hogy ténylegesen mit ír le, az egy adott szerzőnél is változhat, még ugyanolyan sugalmazás esetén is. Ha a szerző úgy véli (ez már nem sugallat!), hogy le kell írnia háromezer zsidó lemészárlását, mert az vagy megtörtént, vagy hallotta, vagy a mondanivaló szempontjából egy lényeges elemnek tűnik, akkor leírja. A sugalmazott anyag mindenképp torzít! Ami azonban fontos: a belőle leszűrhető tanulságok igazak.
|
Előzmény: zsugor1 (150)
|
|