"Amúgy én úgytudtam a keresztények álláspontja, hogy az EGÉSZ Biblia Mr. Isten szava."
Nem jól tudtad! A fenti csupán egy pongyola megfogalmazás, amibe szépen bele lehet kötni. Az újszövetségi iratok - az egyházi terminológia szerint - sugalmazottak. Ez nem azt jelenti, hogy az isten az egyes szavakat beleszuggerálja az íróba, és aztán az, mint egy gép, bambán leírja. Itt most beszélhetnék a szentlélekről, és miegymásról, de olyan beálítottságúnak, min te - úgy vélem - csak falrahányt borsó lenne, csak átugranád, tehát elnézést, hogy nem szaporítom róla a szót.
"ha valaki tudna egy rendes sorrendet adni a csodatevő-évekre..."
Megpróbálom mégegyszer megértetni: Az újszövetség NEM történeti mű! Tehát ne várjon senki semmiféle időrendi sorrendet, és felesleges is keresni benne. NEM arról ott szól! Van egy belső tartalma, mondanivalója, ami a lényeg. Ha ezt nem akarjuk megérteni, akkor kár elolvasni. Én pl., ha kezembe veszem a televízióm használati utasítását, nem próbálom egy történet leírásaként felfogni, pedig a kezelés lépéseiről vannak benne leírások (pl. nyomjuk meg a SETTING gombot, majd utána a nyilakkal lépjünk a TIME sorra, majd üssünk OK-t, stb...). De tudom, hogy ez még csak nem is egy regény része. A lényege az, hogy segít eligazodni a TV kezelésében. Ha nem így olvasom, akkor valószínűleg hülyének fognak nézni.
Az újszövetségben a példabeszédek, a Jézus egyes tetteinek leírásai mind önálló mondanivalót hordoznak, amit meg lehet érteni, de ne próbáljuk sorrenbe rendezni, mint ahogy én sem próbálom sorbarendezni a TV behangolását, csatornaváltást, és dátum beállítást. És ha valamilyen funkciót a TV-n többféleképpen is lehet aktivizálni, akkor máris mondhatnám, hogy a TV kezelés regény ellentmondásokat tartalmaz.