vidékipupák Creative Commons License 2009.09.08 0 0 2571

Baromi gyorsan válaszolok:) Én a perforált lemezt vastelepen vettem, de az alumínium még jobb, mert nem rozsdásodik. Viszont a vasat le tudom horganyoztatni, így az sem korrodál. Szerintem arra vigyázz, hogy az izzókból sugárzó hő (infra) ne érje közvetlenül a tojásokat, mert megfőnek, anélkül, hogy a levegő felmelegedne! Az izzók és a tojások közé kell tenni árnyékvetőt, de még így is felmelegszik a fémlemez. Ezért jobb a szabályozott fűtőtest, mert nem izzik, alacsonyabb az infrasugárzása. Régebben készítettem hűtőből egy keltetetőt (már nincs meg), ott alulra tettem két db 100 W-os izzót, fölé egy lemezt,  alá meg egy fémtepsiben vizet, a páratartalmat meg úgy szabályoztam, hogy a tepsi ferdén állt, és a vizszint változtatásával a vízfelület is változott és ezáltal a párolgó víz mennyisége is. Akkor a helyi kis ABC-ben (Érden) vettem tojást és annak 90%-a kikelt. Persze a bolttulajdonos házaktól szerezte be, azért tudtam kikeltetni.

Én most egy fagyasztóládából készítek keltetőt, mert annak jobb a hőszigetelése. Kimértem, a 360 literes fagyasztóládát 150 W-os fűtőtest (nem izzó) 22C fokos környezeti hőmérsékleten 70W/óra teljesítménnyel ki tudja fűteni, ami azt jelenti, hogy kb. nai 70-72 Ft a fűtés, tehát folyamatos keltetésnél, 3 naponta 40 tojásnál kb.210 Ft az áram, így egy tojásra kb. 5,5 Ft jut, ami igazán nem sok. Ezért jobb a fagyasztóláda, vagy szekrény. (az "A" osztályú!:-) Egyébként 18 fokos tojástárolási hőmérsékletről még nem olvastam, amit eddig találtam, ott mindenhol 10-15 C fok volt írva. Még valamit. Most keltetek gyöngytyúk tojásokat folyamatosan, mindegyikre rá van írva a dátum és a kelés előtt 3 nappal - a berakás után a 25. napon - átteszem a bújtatóba, így szinte naponta bújik ki egy-egy csibe.

Előzmény: kezdofarmer (2567)