.ETNA. Creative Commons License 2009.09.07 0 0 292
Ja, elfelejtettem írni, hogy mivel az egy zacskó élesztő több kenyérhez is elegendő, utána hajtsd vissza, ragaszd le, vagy tegyél rá egy zárócsipeszt (vagy mifenét) és tedd be a hűtőbe, napok múlva is felhasználható, semmi baja sem lesz.

A rozsliszt helyett lehet bármilyen egyéb lisztet is, teljes kiőrlésűt stb. A 400-160 gr arányt néha meg is fordíthatod, ha szeretitek a teljes kiőrlésű kenyeret: 400 gr. teljes kiőrlésű + 160 gr. fehér liszt és 3 nagy ad.kanál cukor ... a többi mint a simánál. Ehhez a teljes kiőrlésű programot használd (nálunk ez 3.40 órás, mert hosszabban dagaszt és keleszt)!

Ha friss élesztőt szeretnél használni:akkor egy kenyérhez kb. az élesztő kocka egyharmadát kell felhasználni. Egy csészébe kell tenni kb. 1 cm-nyi tejet, egy pici lisztet és az egyharmad élesztőt – felfuttatni és utána ezt a kovászt kell a lisztbe készített mélyedésbe tenni.