.ETNA. Creative Commons License 2009.09.07 0 0 291
Mi kb. 3 évet vettük a kenyérsütőgépet (2 dagasztó lapátja van és Hausmeister tip.) ,a kezdeti kísérletezéskor ugyan néha születtek lapos stb. kenyerek, de azóta mindig tökéletes, így bátran le merem írni Neked a receptet, ami tul. képpen a használati utasításban lévő recept. De ezek nem mind egyformák, az öcsémnek teljesen hasonló gépe van és a használati utasításban lévő recepttel nem sikerült, de amióta a miénket alkalmazza, az ő kenyerük is fini és magas. A megadott mennyiségek a nagyobb méretű kenyérhez ( 2 lb - kb. 1,3 kg) valók, a kisebbhez mindenből a fele kell!
Rájöttünk, hogy elsősorban az élesztő fajtáján, illetve a hozzávalók mennyiségi arányán múlik az egész!! Az aszkorbinsavat pedig úgy ahogy van, el is felejtheted!!

Tehát:
sima kenyér
310 ml víz
400 gr fehér liszt (BL55 sima, esetlen néha lehet BL65-ös erős fehér lisztet is kapni)
160 gr bio rozsliszt (Biopont Kft Budapest gyártja kb. 300 Ft/kg Herbáriában kapható)
2 kis adagolókanálnyi só
2 nagy adagolókanálnyi cukor (vagy méz, persze a fűszeres kenyérhez inkább cukor)
3 nagy adagolókanálnyi olaj (vagy vaj, de NEM MARGARIN - mert ez vizes és eltolódnak az arányok!!!, csak a különböző olajok ét-, vagy oliva-, illetve a rendes vaj felel meg a kenyérsütéshez)
2 kis adagolókanálnyi zacskós élesztő !!!!! ÉS EZ A LÉNYEG, mert nem mind1, hogy melyik. A kapható összes fajtát kipróbáltuk a legeslegjobb a SAF-INSTANT francia gyorsélesztő 11 g-os kiszrelésben -
itt van a fotója: http://www.szilasfood.hu/?page=termek_kereso&termek_like=gyors%E9leszt%F5

A módszert biztosan ismered, de azért leírom: először a víz, majd a külön tálban összekevert kétféle liszt, persze csak sima fehérből is jó, ha nincs rozsliszted otthon. A lisztbe négy mélyedést kell készíteni egymástól kis távolságra, ezekbe mennek a hozzávalók, a só és az élesztő ne legyen egymás mellett!

Ezután az alapprogramon (3óra 30 perc), vagy ha sietsz, akkor a gyors programon (1.50 óra) megsütöd és kész.

Ha kedvelitek lehet beletenni egy kevés lenmagot, natúr napraforgómagot, natúr tökmagot - ezeket a Herbáriában meg lehet vásárolni. Már az elején beleszórhatod, nem kell megvárni a sípszót.

Ha FŰSZERES KENYERET szeretnél készíteni: inkább olívaolajat használj, és csak 1 kis adag.kanál sót és 330 ml vizet, a többi hozzávaló, mint a simánál. Szórj rá 1-1 kis adagolókanálnyi (vagy fél kanálnyi, ha nem szeretitek a nagyon fűszerest) szárított, vagy aprított friss tárkonyt, bazsalikomot, oreganot és petrezselymet. Nem kell megvárni a sípszót, már az elején bele lehet szórni.

OLASZ KENYÉR: ebbe is jobb az oliva olaj és csak 1 kis ad.kanál só kell, 310 víz, a többi mint a fehérnél, de kell bele 3 nagy adag.kanálnyi paradicsompüré, 2 kis ad.kan. bazsalikom és 2 kis ad.kan oregano, illetve amennyit gondolsz, ízlés szerint.

Próbáld ki és meglátod, hogy a kenyér mindig magas és nagyon finom lesz!! Nekem éppen most is sül egy kenyerem: rozs+fehér vegyes de csak lenmagom volt itthon, így azt szórtam bele :-) Majd írj, hogy milyen lett!
Előzmény: fityoerika (290)