Bízom benne, hogy köt gumót, aztán majd az első fagy szártalanítja. Megnőni nem kell a gumóknak, elég a minigumó méret. Tudtommal a rendes vetőkrumplit is úgy termesztik, hogy szártalanítják, mielőtt megnőnének a gumók, így kisebb a veszélye, hogy az esetleges vírusfertőzés lemegy a gumókig, a lombnak is kevesebb ideje van fertőződni. A késő ültetés a vírusfertőzés elkerülésére jobb is, mint a korai, ilyenkor kevesebb a levéltetű, ami terjeszthetné.
Talán betegség nem fogja addig elvinni, burgonyavésznek ellenálló fajtaként árulják. Szellősen is áll az az 5 tő, 4 karó és zsineg függőlegesen tartja a szárakat.
Ezeket a krumplikat a pincéből kotortam elő majdnem félméteres csírával, mikor megtudtam, hogy gond lesz a keszthelyi vetőkrumplikkal. Kiválogattam az 5 legegészségesebb, relatív legtömzsibb csírájú példányt. Nagyon jó gombócnak való fajta, még hosszú csírával, fonnyadtan is megmarad lisztesnek. A Százszorszép hasonló állapotban már nem elég lisztes és jobban szürkül.
Már ettünk pár ebédet komposzt krumplikból, nálunk azok koraiak az ültetetthez képest. Itt viszont azok tele lettek bogárral. Burgonyavész idén eddig nem volt, száraz volt minden egész nyáron.