Vgyuri Creative Commons License 2009.09.04 0 0 906

A lényeg, két térképcsomag került fel a Galatech oldalra, egy Ozicsomag, amiben kész OziExplorer formátumú térkép van 100 000-es tereptérkép alapon az ICAO térképhez hasonló (még korántsem teljes) fedvénnyel. (Érdemes többször is, mondjuk hetenként,  visszanézni, mert a térkép újabb és újabb elemek berakásával fejlődik.)

A másik csomag GIF formátumban összeolvasztva tartalmazza az előbbi Ozi elemekből készült térképet, vagyis kész térkép, navigációs programba bevihető, képnézegetővel is nézegethető, akár ki is nyomtatható, ha valakinek van 2,5 *4 méter méretű nyomtatója. (Pl. tapétának :-)

A lényeges különbség a két csomag között, hogy aki OziExplorerben használja az első csomagot, az a pontokra "egerészve" buborékban megkapja azokat a reptéri, légtéri stb, információkat, amik a térképre állandóan nem írhatók fel.

Lesz még egy érdekes lejetőség, ha kész lesz, egy külön csomagban ott lesznek együtt azok az Ozi elemek, amik a földrajzi alaptérképen felül vannak. Ezek segítségével bármilyen térkép "repülőstérképpé" alalkítható. Én is kipróbáltam, a régi 1:1 000 000 léptékű földrajzi-politikai hibridtérképemet repülősítettem vele. Ez kevésbé részletes, de kisebb is, mint az 500k-s vagy 100k-s térkép.

A kérdés már csak az, hogy érdekel-e ez egyáltalán valakit, mert nem sok visszajelzést kaptam eddig.

A másik kérdés, hogy hogyan lehetne egy olyan portált találni, ahol ez a térkép állandóan megtekinthető netes formában lenne szemben a mostani lehetőséggel, amikor a "méretes" fájlokat előbb le kell tölteni, és ki-ki csak a saját kütyüjén kicsomagolva használhatja. Valami olyan kellene, mint a www.turistautak.hu , ahonnan a földrajzi alaptérkép származik. (Mondjuk hasonló célre ott vannak már a Google alapú alkalmazások, csak az általam bütykölt grafikusan jobb.) Ezen a portálon valmelyes tervezési lehetőséget is lehetne csinálni.

Előzmény: parakacsa (905)