Árpi Creative Commons License 1998.11.30 0 0 29
The Dark One!
Miből gondolod, hogy az ISDN kábelezés drágább, mint két, végig egymás mellett futó normál telefonvonal (érpár) telepítése? Sőt, elárulok még egy nagy titkot, a központba sem sokkal drágább az ISDN vonalat biztosító portbővítés, mint a normál analóg (vagy ha igen, akkor a MATÁV direkt rosszul bővíthető központokat vett, ami azért meglepne). Egyébként amíg nem volt alkalmam kipróbálni az ISDN-t, a béreltvonalat meg egy 56K-s modemet, addig én is azt hittem, hogy az ISDN az igazi. Hát nem. Cégnek, ahol sokan és sokat kommunikálnak a weben, ott béreltvonal kell, otthonra meg jó modem. (Ha óhajtja valaki, részletesebben is kifejthetem.)
A MATÁV tisztességtelen árait abból lehet tettenérni, hogy milyen ütemben tudja növelni a nyereségét (sőt, a nyereségességét!) a cég. Ekkora növekedés kizárólag monopolhelyzetben lévő, ezért extraprofitot húzó cégnél képzelhető el. Ha persze ez a monopólium a rátermettségen és egyéb hasonló alapokon nyugodna, nem jogszabályi védelmen, akkor el tudnám fogadni. De ez így rosszabb, mint a M$ jelenléte az oprendszerek piacán. Tehát: A MATÁV is monggyonle!