Másfél-másfél kg uborka, paprika, hagyma, 1 kg káposzta legyalulva, vékonyra vágva - nagy edényben összekeverve időnként átforgatva fél napig érleljük-szikkasztjuk minden fűszer nélkül. Lehet hozzátenni répát, karfiolt, ződ paradicsomot.
Az érlelés vége felé elkészítjük a levét: ízlés szerinti cukros-ecetes vizet keverünk, hozzáadunk 4-5 ek sót. Feltesszük főni, miközben beledobunk babérlevelet, borsot, koriandert, mustármagot, köménymagot, kaprot, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot és egy darabka fahéjat.
A végén hideg vízben elkevert fél csomag tartósítószert és 1-2 kávéskanálnyi borként adunk hozzá. (ez utóbbitól még tavasszal is ropogós lesz, s a színét is megtartja.)
A levet pár perces pihentetés után forrón szűrjük a csalamádéra, amit fél szál tormával leszorítva tettünk az üvegbe.
Tartósítószer nélkül hűtőben tartva sokáig eláll(na), ha el nem fogyna.