Szia!
nem rég volt szó egy másik fórumon , meglátásaim szerint ugyanilyen "bogárról" itt a fotó is meg amiket írtak a kérdezőnek...
![](https://img.index.hu/imgfrm/4/9/9/5/THM_0006384995.jpg)
Válaszok:
"-Azok a katicabogár lárvái Jól tudnak csípni."
"-Azért annyira ne örülj, mert a lárváid kipusztítják az őshonos katicáinkat. "
"-De ahoz tudni kellen,EZEK melyik katica lárvái.Ezt hogyan lehet megállapítani egy laikusnak?"
"-Keress képeket a keresődben azzel a szöveggel : harmonia axyridis larva Ez az általunk behurcolt rossz.
Utána írd be: coccinella larva Ez a mi hétpettyes katicánk lárvája. Sok más Coccinela fajé is hasonló. Látható a különbség. Mivel már nagyon gyakori a harlekinkatica, ha olyan lárvát látunk, ami úgy néz ki mint az övék (szín, erőteljes tüskék), az tuti az lesz. Vigyáz, mert vannak hibás képek! A második keresésnél is fogsz találni H. axyridis lárvákat, amiket Coccinella lárvának hisz a készítőjük! "
"-Nem a tápláléklánccal van a gond, hanem az emberrel. Mi hoztuk be ezt is, magától nem jött volna. És ahol eredetileg él, ott szerves része a társulásnak, harmóniában él a többi fajjal. Nesze neked okos Ember "
"-Teljes mértékben igazad van, kedves kolléga.
Mit javasolsz? Likvidáljam a lárvákat? "
"-Nehéz szívvel, de én likvidálnám. Nem szeretek állatot ölni, de néha kell. Tényleg nagyon agresszíven terjed ez a faj. Gyorsan szét kell nyomni, akkor nem szenved, csak egy pillanatig. "
"-Nekem is ezt javasolták a h.katicákkal kapcsolatban. Lengyelf, amikor tavasszal felhívtad a figyelmem rájuk, felvettem a kapcsolatot az egyik oldallal, ahol beazonosították, és úgyszintén ezt a megoldást írták. Hiába agresszív tetűzabáló, ha a kedves hétpöttyös veszélyben van tőle...Sajnos a hétpöttyös lárváit is megeszi."
"-Sajnos sejtettem, hogy ez lesz a megoldás, nem vehetek nekik buszjegyet, hogy költözzenek már el oda ahová valók. Majd arra gondolok, hogy szúnyogok, mert én tudatosan csak szúnyogot ölök.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Harmonia_axyridis01.jpg
Ez mind a színváltozata. Leginkább abban különbözik a hétpettyestől, hogy nagyobb és az előtoron a fehér folt jóval kiterjedtebb. "
Ennyi...