(1,9 PD 2005-9) (: 46ezerrel vettem a vasat, ami reálisnak tűnik az állapot alapján és tulajt ismervén.
Ha valoban ismerted az eladot, esetleg magat az autot, akkor lelked rajta, de a havi 1000 km-t futo dizel kozepkategorias autok tulnyomo tobbsege csak a meseben letezik.
Nem vagyok híve a 30000kmnek, mert abból ugye nem lehet baj ha, 15-20ezrenként lecseréljük az olajat.
Az autodnak nem 30 ezer a szervizperiodusa, hanem egy rugalmasan valtozo futasteljesitmeny, amit kulonbozo mért parameterek alapjan az auto vezerlo elektronikaja hataroz meg, es maximum 30e kilometer lehet.
A nagy terhelessel hasznalt autok eseten az olajcsere periodus jelentosen lerovidulhet, akar a maximum intervallum harmadara is.
A rugalmas szervizintervallumrol megoszlanak a velemenyek, itt a topikon belul is vannak lelkes hivei es elvakult ellensegei, pl. én :-)
Meggyozodesem, hogy a fixen 15 ezer kilometerre rogzitett olajcsere periodus biztonsagosabba motor szempontjabol, es nem jar (jelentos) plusz koltseggel.
Milyen olajat ajánltok?5w30 5w-40?
A kerdest nem innen kell megkozeliteni.
A VAG-motorokhoz kizarolag olyan olajat szabad hasznalni, ami teljesiti a gyarto eloirasat az adott motorhoz.
A 2005-os PD TDI-hez rugalmas szervizintervallum mellett kizarolag olyan olajat szabad hasznalni, ami rendelkezik a VW506.01 nevu jovahagyassal. Ezek az olajok mind 0W-30 viszkozitasuak -- ez szempont a jovahagyas megszerzesenel.
Nemreg azonban kicsit atrendeztek a szabvanyokat, es a VW507.00 jovahagyasu olajokat is lehet hasznalni az osszes PD TDI motorhoz, rugalmas szervizperiodus mellett is. Ezek kivetel nelkul 5W-30 viszkozitasuak.
Ha feladod a rugalmas szervizintervallumot es attersz a fix 15 ezres csereperiodusra, hirtelen megnyilik a vilag: az elobbi olajokon kivul a VW505.01 szabvanynak megfelelo, amugy 5W-40-es olajok is hasznalhatoak. Ez egy nepszeru kategoria, olcsobb, mint az 506.01 es az 507.00, es a valasztek is nagyobb.
Tehat nem a viszkozitas a lenyeg, hanem a megfelelo VAG-jovahagyas meglete, ami -- a PD TDI-k eseteben -- meghatarozza a viszkozitast is!