ninovarga Creative Commons License 2009.08.24 0 0 2418
Július 28-án a következőket írtam:

"Talán Karibaba saját tapasztalatain keresztül meg tudja erősíteni mindazt, amit a zalai őszibarack-nem-termesztéssel kapcsolatban itt írogattam. (A "nem-termesztésen" az ültetvényszerű üzemi gazdálkodás hiányát értem, nem a hobbikerteket.) Ugyanakkor kevés olyan országrészt találok, ahol olyan hatalmas, még mindig bőven termő barackmatuzsálemek vannak, mint ezen a környéken. Ez arról tanúskodik, hogy óriási gazdasági potenciál maradt itt kiaknázatlanul.
Az egyik hobbikertész majdnem kizárólag itteni szőlőhegyi "parasztbarack" szelekciókkal rendelkezik. A kertben a 35-40 éves fák makkegészségesek, a Karibaba által leírt, korlátozott, vagy szinte teljesen elhagyott vegyszeres kezelés mellett.
A képről érzékelhetők a fák méretei és két most érő fajta gyümölcsei (kár, hogy az ízüket a fotón keresztül nem tudom közvetíteni). Mindenesetre Olaszországban az egyik magonc már régen bejegyzett kiváló fajta lenne valami elegáns női névvel, a fajtatulajdonos pedig már meggazdagodott volna a jogdíjakból."

Tegnap fölhívott telefonon, hogy nem akarom-e megnézni a most érő MAGONC fajtát. Akartam. A képeket nem kommentálom, mert csak ismételni tudnám magam és különben is elállt a szavam...