Szia!
"Ha jol ertem, akkor egy kut aknajaba szeretnel egy kalorifert betenni, egy szivattyuval folyamatos atfolyast biztositani, valamint 90m3/ora levegot elomelegiteni. A kerdes ,hogy el-e fagyhat? "
Részben. Én arra gondoltam, hogy a kútvizet bevezetem a pincébe és oda teszek minden gépészetet. A frisslevegőt pedig egy átm 200-as csövön nyomnám, vagy szívnám ventilátorral. Szerintem így nem kell az elfagyástól félni, csak ha alacsony a víz térfogatárama.
A kérdésem, hogy a nyáron felmelegített télen lehűtött vizet hova engedjem? Van-e ilyen komplett gépészeti megoldás, vagy autóhűtővel kell megoldani? Mekkora kalorifer szükséges ha ca. 350-400m3 szeretnék fűteni, hűteni?
A szennyezett levegő hőjét sajnos nem tudom másképp megoldani úgy, hogy minél kevesebb födémáttörést csináljak, hogy a padlásra tennék egy ugyan ilyen gépet. Így csak a vízcsöveknek kell átfúrni a födémet, nem a 100-150-es légtechnikai csöveknek.
Nyílván ezzel rontom a rendszer hatásfokát, hiszen a hőcserélőknek is van veszteségük + még jó sokat szállítom a vizet. Ha azonban pl egy teherautó hőcserélőjét építem be akkor a szennyezett levegőt akár 10 fokig is le tudom hűteni kisebb.
Szerinted érdemes ebbe így belevágni?
Cushman