Nem a vitázás miatt, csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről származó alfaja létezik.
Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)
Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.
két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)
De nem hiszem, hogy ez a fő dolog.
Egy biztos, az aszaláshoz ez a fajtakör a legalkalmasabb.