4kkm52jc Creative Commons License 2009.08.20 0 0 970
Szia Xplod!

Köszönöm az infót. Tegnap megvettem a turbóhoz a javító készletet. Hát finoman fogalmazva jó üzlet turbót javítani.
A berendezés teljesítményét és optimalizálásának lehetőségét elkezdtem keresgetni.
Első kérdés, mekkora legyen a berendezés, továbbá mi legyen az optimalizálás iránya.
A választ természetesen csak keresgetem minél több alternatívát megvizsgálva.

"Némi" ismereti hiányosságom is van.
Én úgy értelmezem, hogy a teljesítményt elsősorban a kiáramló gáz tömege és sebessége határozza meg. A rendszerbe bevitt energia mennyisége ismert. Szerintem cél a minél nagyobb tömegáram létrehozása. Ezért kérdés még most is, milyen hőmérsékletig hűtsem vissza a füstgázt. Persze nem hőcserélőre gondolok, hanem a turbó kompresszora által termelt levegő megcsapolására, vagy víz befecskendezésre.
Ha eldöntöttük mi a cél, akkor könnyebb egy hozzá illeszthető szabad turbinát, turbót illeszteni, már ha szabad turbinát csak úgy lehet venni és a gyártó is közöl adatokat a méretezéshez.

Mindenesetre, most elkezdem a mérés és adatgyűjtés kiépítését. Tűztér nyomás, olajnyomás, légmennyiség mérő, Lamda szonda és vagy négy hőmérő.

Egy kicsit úgy érzem magam, mint amikor egy hülye okoskodik.

Üdv RZ