Van egy elgondolásom, remélem -a lentiekre is vonatkozóan!- nem csak egyedül fogok beszélgetni. Íme egy idézet az Istencsászából: - Uram - mondta Hwi. - Szeretném tudni, mi indított arra, hogy ezt az életet válaszd. - Először azt kell megértened, hogy milyen a jövőnket látni. - Ha segítesz, megpróbálom. - Soha semmi sem válik el a forrásától - mondta Leto.- A jövő látása egy folytonosság érzékelése, amelyben minden dolog úgy ölt alakot, mint a vízesés alján habzó buborékok. Látod őket, aztán eltűnnek a sodrásban. Ha a folyam véget ér, az olyan, mintha a buborékok sosem léteztek volna. Ez a folyó az én Arany Ösvényein, és és látom véget érni. - És a döntésed - mutatott a lány a féregtestre - megváltoztatta ezt? - Most is változik minden. A változás nem csak az életem milyenségéből, de a halálom milyenségéből is ered. - Tudod, hogyan fogsz meghalni? - Azt nem, hogy hogyan. Csak az Arany Ösvényt ismerem, amelyben ez be fog következni. - Uram, én nem... - Nehéz ezt felfogni, tudom. Négy halált fogok halni a test halálát, a lélek halálát, a mítosz halálát, és az ok halálát. De ezek a halálok mind a feltámadás magját hordozzák magukban. - Vissza fogsz térni a... - A magok fognak visszatérni. - És ha te eltűntél, mi lesz a vallásoddal? - Minden vallás csupán egyetlen közösség. A spektrum töretlen marad az Arany Ösvényen belül. Mindössze arról van szó, hogy az emberek először az első azakaszt látják, aztán a másikat. A tévedéseket fel lehet fogni az érzékelés baleseteként. - Az emberek még akkor is imádni fognak - mondta a lány. - Igen. - De amikor az örökkének vége lesz, harag jön utána . - folytatta Hwi. - Tagadás. Sokan azt fogják mondani, hogy egyszerű zsarnok voltál. - Egy tévedés. - helyeselt Leto. A leány egy pillanatig gombócot érzett a torkában, meg sem tudott szólalni. Aztán: - Hogyan változtatja meg az életed és a halálod a... Megrázta a íejét. - Az élet folytatódni fog. - Én ezt elhiszem, Uram, de hogyan? - Minden ciklus egyfajta reakció az előző ciklusra. Ha belegondolsz az Impériumom alakjába, akkor látni fogod a következő ciklus alakját."Szerintem ezen a ponton árulta el Leto a jövő milyenségét, azon eseményeket, melyek a kötet végén, majd az ezt követő két regényben és a meg nem írt harmadikban bontakoznak ki. Így kap értelmet az, hogy "négy halált fog halni". Az Istencsászárában Leto teste pusztul el, és újra beindul a ciklus, ami ismét sivatagbolygóvá alakítja a Rakist. Mivel minden homokféregben ott van Leto tudatának egy gyöngyszeme, és a ciklusok révén eggyé válik a bolygóval, így mondhatjuk, hogy a bolygónak "élő" lelke lesz ezáltal, azaz Leto és a Dűne azonosak, mind szellemi-jelentésükben, mind ökológiai szempontból. Mikor a Tisztelet Matróniái elpusztítják a Rakist, az elszakított homokférgen kívül a Dűne maga elpusztul, így ez lesz a lélek halála. A Káptalanházban pedig elkezdték kialakítani a Sheeana-kultuszt, mely a jövőt megalapozó vallás lesz. Íme a Káptalanház végén az egyik legjelentősebb beszélgetés erről: "Azért jöttem, hogy átgondoljam azt, amit a Missionaria szerint még mindig megtehetek. Fegyvert találtak – a Dűne mítoszait. Milliárdok imádkoznak hozzám: "A Szenthez, aki beszélt a Megosztott Istennel". – A milliárdok nem tükrözik a valós számot – mondta Walli. – De mutatják azt az erőt, amit a Nővéreim látnak bennem. Azok az imádók azt hiszik, hogy meghaltam a Dűnével együtt. "Hatalmas szellemé" váltam az "elnyomottak panteonjában". – Több egyszerű misszionáriusnál? – Mi történne, Walli, ha megjelennék ebben a várakozó univerzumban egy homokféreggel az oldalamon? Egy ilyen esemény lehetősége sok Nővéremet reménnyel és aggodalommal tölti el. – Az aggodalmat megértem. Bizony. Ugyanaz a vallásos implant, amit Muad'Dib és Zsarnokjia rászabadított a mit sem sejtő emberiségre. – Miért gondolkoznak egyáltalán ilyesmin? – faggatózott Walli. – Ha én lennék a tengely, micsoda erőt kapnának, amivel megmozgathatnák az univerzumot! – De hogyan tudnának kézben tartani egy ekkora erőt? – Ez a probléma. Ez a dolog jellegénél fogva instabil. A vallások sosem igazán irányíthatóak. De egyes Nővérek úgy gondolják, hogy célozhatnak egy ilyen, körém épített vallással. – És ha rosszul céloznak? – Azt mondják, hogy a nők vallásai mindig mélyebben folynak. – Ez igaz? – Megkérdőjelez egy felsőbb forrás. Sheeana csak bólintani tudott. A Más Emlékek ezt erősítették meg. – Miért? – Mert bennünk megújul az élet. – Csak ezért? – Nyílt kételkedés. – A nők gyakran alávetett benyomást keltenek. Az emberek különleges szimpátiát tartogatnak azok számára, akik legalul vannak. Én nő vagyok, és ha a Tisztelet Matrónái holtan akarnak látni, akkor biztosan áldott is vagyok. – Úgy beszélsz, mintha egyetértenél a Missionariával. – Ha üldöznek, a menekülés minden útját fontolóra veszed. Engem tisztelnek. Nem hagyhatom figyelmen kívül az ebben rejlő lehetőségeket. De a veszélyeket sem. A nevem fénylő világosság lett a Tisztelet Matrónái elnyomásának sötétségében. Milyen könnyen lehet ebből a fényből pusztító tűz!" Amiről itt Sheena és Walli beszélget, szerintem jelzi, hogy mi az, amit Leto értett azon, hogy a mítosz halála. Erről már lentebb is írtam, hogy úgy gondolom, a Dune 7-ben a Sheeana-kultusz játszotta a fő szerepet a két ismeretlen Arctáncoltatóval (és társaikkal) való konfrontáció során. Már csak azt nem tudjuk, hogy mi volt az ok halála [amikor talán az Arany Ösvény véget ért volna, amikor a buborékok értelmüket-létüket vesztik a folyam végével], amiről Leto beszélt Hwi-nak, ez sajnos már nem fog kiderülni. Lényeges még egy gondolat, amit Odrade mond Murbellának a Káptalan ház végén, mert ez egybe cseng az Istencsászárból vett idézet utolsó mondatával: "Hogy vezetsz most, Dar? Az útmutatásomra van szükséged? Vezesselek körbe az életeden? Ezért haltam meg? De hát elvitték a Van Gogh-ot is! Ez fog a legjobban hiányozni? Miért vitték el, Dar? Ezt maró kacagás fogadta, és Murbella örült, hogy rajta kívül senki nem hallja. Nem látod, mi a szándéka? A Missionaria-terv! Ó, több annál. Ez a következő fázis: először Muad'Dib, aztán a Zsarnok, aztán a Tisztelet Marrónái, aztán Sheeana... és aztán? Nem látod? Pedig ott van a gondolataid peremén. Fogadd el, mintha keserű poharat kéne kiinnod. Murbella megborzongott. Látod? Látod a Sheeana-Jövő keserű orvosságát? Valaha úgy gondoltuk, hogy minden orvosságnak keserűnek kell lenni, különben nem hatásos. Az édesben nincs gyógyítóerő. Muszáj ennek így történnie, Dar? Egyesek megfulladnak ettől a gyógyszertől. De a túlélők érdekes mintázatokat hozhatnak létre."Megdöbbentő, hogy milyen jól fel van építve a sorozat, és a fenti kérdéskörhöz az is hozzákapcsolódik, hogy a Messiásban arról beszélgetnek, hogy el akarnak lopni egy homokférget, azonban más kérdés, hogy a ciklust be tudják-e indítani. "- Irulan küldött benneteket? - Ebben is talált valami ijesztőt. - Az ő sugalmazására jöttünk - javította ki Paul. - Az általa továbbított információk megerősítik gyanúnkat: a Liga rövidesen megpróbálkozik egy homokféreg befogásával. - Egy kisebbet szeretnének, hogy elindíthassák a fűszerciklust egy másik bolygón - fűzte hozzá Stilgar. - Ez azt jelenti, hogy van egy világuk, amelyet megfelelőnek vélnek. - Tehát fremenek segítik őket! - fakadt ki Alia. - Egyetlen külvilági sem lehet képes férget befogni! - Meglehet - mondta Stilgar. - Igazán? - Aliát felbosszantotta a makacskodás. - Paul, te biztosan.., - Akadnak árulók - jelentette ki Paul. - Ezt már jó ideje tudjuk. Azt a másik világot azonban nem sikerült felfedeznem, és ez zavar. Ha… - Ez zavar? - értetlenkedett Alia. - Csak annyit jelent, hogy egy navigátor óvja tőled, akár a többi menedéküket. Stilgar szóra nyitotta száját, de néma maradt. Az volt az érzése, hogy bálványai önnön szentségüket gyalázzák meg gyengeségükkel. Paul, feszengését érzékelvén, így szólt: - Valamiben döntenünk kell. Szükségem van a tanácsodra, Alia. Stilgar azt javasolta, küldjünk őrjáratokat a nyílt bled vidékére is, s erősítsük meg a sziecsek védelmét, így több esélyünk van felfedezni az esetleges landolást, és megakadályozni... - És ha egy navigátor vezeti azt a csoportot is? - Ellenfeleink kétségbeesettek - mondta Paul. - Mi másért lennék itt? - Mi olyat láttak, amit mi nem? - tűnődött a lány. - Pontosan erről van szó. Alia bólintott, eszébe ötlöttek az új Dűne-tarottal kapcsolatos gondolatok. Néhány szóban beszámolt félelmeiről. - Ködösítenek - vélte Paul. - Ha őrjáratokat küldünk ki, - mondta Stilgar - elejét vehetjük a... - Semminek nem vehetjük elejét örökké - jegyezte meg Alia. Nem tetszettek neki Stilgar gondolatai. Az Öreg Naib látóköre beszűkült, figyelmen kívül hagyta a legkézenfekvőbb tényeket. Nem az a Stilgar volt ez aki az emlékeiben élt. - Számíthatunk rá, hogy előbb-utóbb befognak egy férget - mondta Paul. - Hogy sikerül-e , elindítaniuk a melanzsciklust valahol másutt, egészen más kérdés. Ahhoz a féreg nem elég. Stilgar egyikről a másikra pillantott. Ökológiai érzéke segítségével - ez a vérévé vált a sziecsbeli élet során - követni tudta őket. A befogott féregnek egy kis darab Arrakisra van szüksége - homoki planktonokra, kismesterekre és egyebekre."Viszont a Gyermekeiben Leto már azt mondja, eljön az idő, amikor majd a homokférgek máshol is "meg tudnak" maradni. "- Azon a határon állsz, ami elválasztja a halat a féregtől. Mindegyik szurdokban egy féreg él. Ezt a kvanatot megnyitottuk, és hamarosan el fogjuk távolítani belőle a halakat, hogy idecsaljuk a homoksügéreket. - Persze - válaszolt Leto. - Raktárak. Homoksügért és férgeket adtok el a külvilágiaknak. - Muad-Dib javasolta! - Tudom. De ha elkerülnek a Dűnéről, sem a homoksügérek, sem a férgeitek nem maradnak sokáig életben. - Egyelőre nem - mondta Muriz. - De egy napon... - Úgy tízezer év múlva - egészítette ki Leto."Bár nem telt tízezer év, a hatodik kötetben beindul a ciklus a Káptalanházon, és arról is beszélnek, hogy Nővéreket akarnak elindítani a világegyetembe homokférgekkel (ez nem teljesene egyértelmű, de lehet, hogy ez foglaltatik benne): "Melyik Nővéreket lehet megkímélni ennek a rémes Szétszóródásnak a feladataitól? Hogyan lehetne javítani a Nővérek által befogott néhány homokisügér megmaradásának esélyeit? Hogyan lehetne jól elosztani a melanzsot? Várjanak egy kicsit, mielőtt további Nővéreket küldenek ki az ismeretlenbe? Várják ki a lehetőséget, hogy Scytale esetleg hajlandó lesz elárulni a tartályok révén előállítható fűszer titkát?" |