Általában nem a lepény megszületéséhez kell a műszeres beavatkozás az adott kórházak nézőpontja szerint, hanem utána a méh kitakarításához, hogy a méhlepényről esetleg leszakadt darabok ne maradjanak bent a méhben, mert az fertőzést okozhat. Ez gyakorlatilag egy küret. Sok kórházban rutinszerűen csinálják, miután kijött a lepény. És sok helyen meg elég, ha ránéznek a lepényre, és ha nem hiányzik belőle semmi, akkor nem küretelnek. Jobb, ha rákérdezel, ha nyugtalanít, hogy a tiedben van-e ilyen rutin. Apuka általában kirohan a baba után, akit kis hasratevés és simisimi után gyorsan elvisznek lemérni meg felöltöztetni, és addig anyukát elkezdik műszerezni (küret, gátvarrás, stb...), már ahol. Nálunk apuka addig a folyosón ismerkedett a fiával. Kerek egy órán keresztül...
Szóval amennyire tudom, nem gyakorlat, hogy műszerrel szedik ki a lepényt. Oxitocint viszont sokszor hallottam már, hogy adnak hozzá, infúzióban.
Természetesség-hívők szerint viszont a lepény épp hogy a gyorsításos beavatkozásoktól (pl kinyomás, rángatás, oxi, stb...) szakadhat szét, tehát az egész felesleges, ha eleve békén hagyják az anyukát. Ez a másik véglet, mint mondtam :) De azt én is túlzásnak tartom, hogy az anyák fele elvérezne, ha nem szólnának bele a méhlepény körüli dolgokba.