Sziasztok!
Ma vagyok 35 hetes, első babával. Időnként olvaslak benneteket, sok a hasznos infó itt. A SOTE II. Női klinikáján fogok majd szülni.
Ez a méhlepényes dolog érdekes. Valamikr olvastam egy orvos barátnőm szülészet könyvét, arra nagyon emlékszem, hogy volt egy képaláírás: a lepény enyhe húzásra a tenyerünkbe születik. Vagyis esetek egy jó részében ez a normális. Azt abszurdnak tartom, hogy régen minden második nő belehalt a szülésbe. (Különösem, hogy a szülést követő vérzésbe. Mert mi van akkor a gyermekágyi lázzal, rosszul fekvő / forgó magzattal stb.) Mert akkor kihalt volna az emberiség. Az állatok sem haltak bele.
Anyám annyit mesélt a lepényről (32 éve, egy megyei kórházban), hogy nymomni kellett és kijött, a doki ránézett, hogy ok, egyben van, aztán benyúlt (kézzel), körbematatott és azt mondta, minden OK. Anyu annyival zárta le: szar volt. (Nagyjából az egész szülést ennyivel intézte el, nem vajúdott sokat, mindig azt mondja, olyan volt, mint egy alapos gyomorrontás.
Akkor jól értem, sok helyen eszközös beavatkozást csinélnak szülés után rutinszerűen? Apa meg közben ott babázik? Vagy les? Vagy kiküldik?
Juj.