Ismerem a problémát, egy hete vettem Asus K50AB-t, nem pont ezt a változatot, mert az enyémben 320 GB-s vinyó van, de a problémák -- gondolom -- ugyanazok.
A problémádat az okozza, hogy az XP-ben nincs
ehhez a SATA illesztőhöz driver, ezért nem találja meg a SATA vinyót. (A Linuxokban sincs, az Ubuntu se tudta kezelni.) A teendő a következő: amint megnyomtad a bekapcsológombot, rátehénkedsz az F2-re, és fel nem engeded, amíg az AMI BIOS be nem jelentkezik. Ekkor megkeresed a hard disk beállító menüpontot -- fejből most nem nyomom, hol van --, ott ezt fogod látni: IDE -> AHCI. Ezt megváltoztatod native IDE-re. Ezután a BIOS a beszerelt SATA vinyót IDE-nek fogja mutatni az XP felé, és az XP fel tud települni.
De ne siess még, mert ha ugyanaz a video hardver van a tiedben is, akkor mihelyt felteszed az ATI drivert, újraindítás után elsötétül a képernyő, és hatszor fogod újratelepíteni -- mint én --, mire ráakadsz a neten a megoldásra. Ami újfent a BIOS. Az Advanced lapon az utolsó menüpontban lehet állítani a video card-ot, ami most Power Xpress Mode-ra van állítva. Ebben az esetben a gép a terheléstől és a tápellátástól függően automatikusan váltogat az alaplapi Radeon 3200 és a dedikált Radeon 4570 között. Ezt az XP nem tudja kezelni, ezért a sötét képernyő. Tehát a BIOS-ban átállítod ezt az opciót dGPU-ra, ebben az esetben az oprendszer csak a RADEON 4570-et érzékeli és használja. Kicsit többet fogyaszt, cserébe sokkal gyorsabb. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a megoldást XP-n már nem próbáltam ki, mert mire rájöttem a hiba okára, addigra már feltettem a Windows 7 RC-t. Az nem sötétült el, de nem tudta használni a 4570-et, amíg a BIOS-t a fenti módon át nem állítottam.)
Ments el a változtatásokat (save & exit), gép újraindul, feltelepül. A spéci hardverelemeket nem fogod tudni használni, mert az alap XP telepítőkészlet ezeket nem tartalmazza. (A laptopok telepítésének örök gondja.) Tehát elballagsz ide, letöltöd a cuccokat -- asszem kettő téves, mert a Vistához való --, és felinstallálod mindet:
K50AB helpJó munkát!