Demokrapia Creative Commons License 2009.08.13 0 0 2005
Egy szlovák fórumon a magyarországi cigánygyilkosságokról volt szó, ahol a hozzászólók a magyarok nacionalizmusát, rasszizmusát itélték el, volt egy provokatív hozzászólásom. Mintha szlovák lennék azt javasoltam, hogy lakosságcsereként a magyarok menjenek Magyarországra és a magyarországi cigányok jöjjenek Szlovákiába. Erre a nagy szlovák magyargyűlölő soviniszták lehurrogtak, hogy inkább a magyarokkal élnek, mint a cigányokkal.
Ezen valóban nagyon elgondolkodtam. Miért nem szeretik sehol a cigányokat? Inkább az agyongyűlölt magyarokkal élnek, mint a romákkal. Kanada megszűnteti a vízummentességet Csehországgal, csak a cseh cigányok ne vándoroljanak ki Kanadába. A szlovák cigányok gondot okoznak Nagy Britániában is. Így folytathatnám.
Régebben volt egy cigány munkatársam és meg kell mondjam nagyon jó volt vele dolgozni, mert becsületesen és kiválóan dolgozott. Addig a barátom is volt míg el nem költözött a városból. Volt több cigánnyal dolgom, de nem találkoztam más becsületes cigánnyal. Miért nem? Ha azt az egy rendes romát nem ismertem volna, akkor azt mondanám, hogy minden roma ingyenélő. Csak az a kérdés, miért olyan kevés a rendes cigány?
Nem kellene a cigányvezetőknek is ezen elgondolkodniuk? Nem kellene a fejlett nyugati demokráciáknak is elgondolkodniuk, hogy miért nem kellenek a romák nekik sem? A cigányvezetőknek miért nincs épkézláb javaslatuk? Miért nem jár viszonylag sok cigánygyerek rendesen iskolába? Miért nem tanulnak legalább az iskolában? Egy roma ember valóban nehezen talál munkát, de otthon miért nem tartják meg a tisztaságot és a rendet? Ahhoz nem kell pénz, hogy rendet rakjanak. Rasszista vagyok, ha előitéleteim vannak a romákkal szemben? Egy kivétellel nem ismertem rendes cigányt (évekig az utcánkban néhány roma család élt, de kiköltötették őket, mert sok gond volt velük és tulajdonképpen a város központjáról van szó), ellenben volt roma barátom, mert az rendes srác volt.
Előzmény: korieander (1999)