kezdofarmer Creative Commons License 2009.08.09 0 0 2559

Tisztelt Mindenki !

Vidéki életünk elkezdéséhez minden olyan dolog érdekel ami ehhez kapcsolódik. A faluban az előnevelt állományból vásárolt jércék elhullása és tyúkfélék sokasága a környéken ösztönzött arra,hogy nekivágjak a keltetésnek.

Végigolvasva az összes bejegyzést tanulva a gyakorlati hibákból erős felindulásból és 2 db hőpisztoly segítségével némi hungarocel tábla vágása és ragasztása után létrejött az első keltető. 2 db izzó és a hőpisztoly ventilátora és a hungarocel tető nyitogatása után 1 nap próbaüzem után rákerült a fakeretes fém szunyoghálóra Piroska néni 60 db illetve 57 db / 3 törött volt / tojása,alatta tálcákban megfelelő mennyiségű vízzel. Körben a fakereten szóbahőmérők és a tojások tetején digitális lázmérő egy hosszú bottal indítva kivűlről ellenőrzés gyanánt.

Kalandos körülmények és feleségem "nem láttunk egész nap" után döntöttem és beszereztem egy elektronikát amit beüzemelve már csak a kézi fordítással kellett törődni.

És elérkezett a 6. nap. 42 db maradt a ledes kulcstartós zseblámpás átvilágítás után. 15 db teljesen átlátszó volt se folt se kekete pötty se hajszálerek. Mivel a páratartalom nem volt megfelelő 42%-os  így bandázsoló filc segítségével men néhány 60-as szőggel megoldottam 58-64% ra a párát. Na ebből lett a baj !!!!

Az elektronika hőérzékelőjét egy 1m-es kábelra forrasztva fentről a tojások tetejéig leengedve kalibráltam a hőfokot , de egy vizesfilc cserénél az érzékelő a dobozon kívűl maradt és így kb 15 perci teljes kapacitással ment a két izzó és a dobozban 43 c fokig emelkedett lassan a hőmérséklet. Pánik indult : tető le, újsággal legyezve majd szobahőmérsékletű vízzel spriccelve kb.6 perc alatt visszanyertük a 37,6 c fokot.

Félek feltenni a kérdést elpusztultak szegények !?!?

Hogy és mikor tudok megbizonyosodni hogy igen vagy nem??!!

Kérem a szakma segítségét !!!!

Köszönettel

kezdofarmer