Sziasztok!
Szeretnék kérdezni valamit. Nagyjából egy éve van krónikus hasnyálmirigy-gyulladásom (korábban már írtam is be ide), és bár az első kb. 1 évben egész jól éreztem magam, néha hetekig, hónapokig szinte semmi bajom nem volt, de az utóbbi kb. 2 hónapban gyakori, változó erősségű felső-hastáji, köldök körüli fájdalmaim vannak. Pontosabban, ha mondjuk ülök vagy fekszem, akkor szinte semmit sem érzek ezekből (néha egyáltalán semmit), de mozgás hatására ez álatlában fokozódik, amit eléggé furcsállok, ugyanis sehol sem olvastam ilyet a betegséggel kapcsolatban. Szerintetek ez normális? Én már olyasmikre is gondoltam, hogy valami súlyosabb gond van, pl. kialakult valami ciszta a begyulladt részen vagy ilyesmi. Ennek némileg ellent mond, hogy alapvetően annyira azért nem vagyok rosszul, ahogy írtam, "nyugalmi állapotban" sokszor semmi bajom, étvágyam is van, fogyni sem fogyok, sőt, mintha egy kilót sikerült is volna visszaszedni (a betegségem elején nagyon lefogytam: most 54 kiló vagyok a 180 centimhez :)). Annyi szokott még lenni, hogy néha émelygek, ill. "puffadok". Laborok rendben, talán az amiláz van egy nagyon kicsit megemelkedve, de ez az elejétől így volt. Ultrahangon szintén nemrég voltam, nem láttak semmit (bár nem voltak túl alaposak, nagyon gyorsan lezavartak; sajnos nem az ismerős doktornő csinálta), a hmirigy farokrésze van megvastagodva kicsit, itt egy kis fibrózis is látható, de ez szintén nem újdonság, kb. 1 éve ez van, sőt, a gyulladás mintha folyamatosan csökkenne. Savcsökkentőt és Pangrolt szedek egyébként (egyet, ill. hármat naponta), 5-6X eszem viszonylag keveset és diétásat, úgy, ahogy kell. Szóval minden rendben, csak az említett, mozgás hatására erősődő fájdalmat furcsállom (egyébként a hasam felső része ilyenkor nyomás hatására is fáj). Szerintetek? Ez is együtt jár vajon a betegséggel? Nektek is volt hasonló? És ha igen, ezt hogy lehet megszüntetni vajon? Vagy ezzel együtt kell élni?
Kellemes hétvégét mindenkinek! Gábor
Ui.: azt elfelejtettem írni, hogy az egyik doki szerint akár pszichológiai oka is lehetnek a fájdalomnak (szerinte lényegében már meggyógyultam), de én ezt annyira nem tartom valószínűnek, mert ez, hogy főleg mozgás hatására fokozódik a fájalom, nem hiszem, hogy erre utal. Igaz, amúgy kissé szonrongó, hipohonder alkat vagyok.