Valóban elég érdekes a nézetrendszered.
Én külön veszem a témákat, nem keverem ide az aktuálpolitikai meglátásaidat, az egy külön fejezet.
Ha 20-30 év körül húzod meg a határt, akkor az az aktív korosztálynak egy igen jelentős hányada. Ha ez menthetetlen a vizsgált szempontból, akkor az ez alatti életkorban elért részsikerek sem kecsegtetnek az átfogó tudatformálás eredményességével, már csak a nagy számok törvénye miatt sem.
A technikai civilizáció fejlődése szerintem kizárja a keresztény etikába vetett remény beteljesülését, ha megengeded, nem taglalnám bővebben. Remélem, nem gond.
Egy gondolat azért ide kívánkozik: azért "zárja ki", mert szöges ellentétben áll vele. Majd egyszer leülünk, és megbeszéljük. Nem sok hasonlóság van ugyan a gondolkodásmódodban, viszont párbeszédre képes, kulturált embernek tűnsz, aki legalább markánsan képviseli a kiforrott álláspontját. (Bizony, még akkor is, ha nem értek vele egyet!)
A materializmus és az istenhit szembeállítása több problémát vet fel. Ha a szerves vegyületeknél leragadunk, nem jutunk közelebb a megoldáshoz, viszont az isteni jelenléttel sem lehet magyarázni a logikai lánc ok-okozati elemeit. Az "isten"-ként aposztrofált vezérlőelv nem keres összefüggéseket, indokokat, illetve megtalálja mindezt abban az egy szóban, hogy "csak". Válaszok ebben a kontextusban sincsenek, ámde a könnyebb ellenállásban hamar meg lehet találni a nyugvópontot.
"Isten akarata" mögé iszonyú könnyű elbújni, sok esetben ezért is nehéz vitapartnerek a feltétlen istenhívők.
De ez nem vallásfilozófiai topic, nem szeretném, ha hülyének néznének egyesek, mert olyan dolgokról beszélünk, ami távolról sem közelíti a címet.
A felvetett témákban ennél ezerszer hosszabb véleményem van, de még egyszer kérlek, ne itt vitassuk meg.
Amúgy meg még fiatal vagy, könnyebben változhat a gondolkodásod, mint az enyém.
Sajnos én már a negyvenes, sportos és poénos generáció vagyok.