"Viszont, mivel az nyilvánvaló, hogy határozott, kiforrott gondolkodással rendelkező ember vagy, e tárgyban úgysem tudnálak meggyőzni."
Hát, meggyőzni biztos nem. Az egy folyamat volt, amíg idáig eljutottam gyerekkoromban, kb. hatodikos koromban. Azt tudom, hogy az nagyon leverte nálam a biztosítékot, amikor azt tanították biológiából, hogy szerves vegyületek egyszercsak hipp-hopp elkezdtek fotoszintetizálni, és kialakult az élet a Földön. Már akkor tudtam, hogy itt azért hiányoznak a logikai láncból meglehetősen lényeges ok-okozati elemek, és ezt a mesét senki nem fogja velem megetetni.
Egyébként kevés ember ilyen véleményű ebben az országban, mint én, gyakorlatilag nem is ismerek olyat. A magukat kereszténynek vallók is másképp nézik a világot, és nem szeretik az én álláspontomat. Az ateisták szintén. Szerintem engem eretnekként elégettek volna ezekkel a nézetekkel a középkorban. Viszont van egy magát balos-materialista meggyőződésűnek valló cimborám, akivel jókat szoktunk vitatkozni úgy, hogy egyikünk sem győzi meg a másikat. És kihívás vele vitatkozni, mert nem hülye gyerek. Egyébként ott motoszkál benne az, hogy nem materialista, ebben azért el lehet bizonytalanítani, ha nagyon beleásunk a különböző kérdések mélyére (világ kialakulása, élet kialakulása, okok stb.) Az emberi agyműködés valószínűleg élből kizárja a tényleges materializmust. Van, aki szerint külön agyközpont felel a transzcendenciáért. Ha ez igaz, akkor genetikailag kódolt az idealizmus az emberben, amit csak elfojtani lehet, de kiiktatni nem. Azért lehet ebben valami, mert a materialisták nagyon frusztrált, ideges emberek, és nagyon dühösek, acsarkodóak, amikor Isten-hitről, kereszténységről van szó.
"A technikai civilizációnak amúgy is olyan fokán állunk, hogy megmosolyogtató lenne az egyre több mobiltelefon, laptop, fejhallgató, számítógép, GPS, személyautó, chip stb korszakában a te fogalmaid szerinti erkölcsi nívóról beszélni."
Ez miért is zárná ki a keresztény etikát? Miféle logika szerint zárja ki a fejlett technikai környezet alapvető erkölcsi szabályok érvényesülését?
" fiatalok többsége ma már a gépe mellett ül, MSN-ezik vagy valami hülye lézerkardos játékot játszik, esetleg sms-eket küldözget unalmában vagy bulizik. Ők lennének az a nemzedék, akiket át kellene nevelni, formálni...Reménytelen vállalkozás, csak apró részsikerekre van lehetőség."
Igen, itt még van lehetőség részsikerekre. 20-30 év felett már részsikerekre sincs lehetőség. Nem a fiatalok a legerkölcstelenebbek, hanem Magyarországon a késő huszonéves-harmincas generáció a leggázabb szerintem (tiszt. kiv.).