Hello Röfög!
Érdeklődve olvasgattam a hozzászólásaidat az aranycsapdás aranyászatról.
Biztos jól ismered a környéket. Érdekelne, hogy a Kerkán, Murán használják-e a csapdás, vagy mosópados módszert, ott is mosnak aranyat?
A Dráván kb. 16db erőművet, duzzasztót telepítettek, ezek között van csúcsra járatott duzzasztó is, ennek az eredménye, hogy nyáron szépen látszik a part mentén a napi vízmozgás. A folyó sodrása hazánk területén lelassul, pontosabban Őrtilos és Bélavár között nagyobb az esése a medernek. Ami kedvező lehet az aranyföveny kialakulásához.
Merre tevékenykedsz?
Én valamikor a 95-98 között eveztem a Murán-Dráván. Amúgy tiszai gyerek vagyok. Volt, hogy a Kerkáról indultunk Lentiből a Kerkán-Murán-Dráván Drávaszbolcsig. Szép kis túra volt anno. Eleinte minden nagyon szép és jó volt, akkoriban nyitották meg a határsávot, örültünk, hogy hajókázhatunk a folyókon. Csak jót tudok mondani, nagyon kedves emberek élnek a Dráva menti falvakban. Őrtilosban nyuszi pörköltet ettem, aztán egy másik helyen vaddisznó pörkölttel kínáltak meg, volt egy hely ahol birka főtt a bográcsban kint a vízparton. Minden faluban nagyon kedves emberekkel találkoztunk. Aztán 1-2 év elteltével minden megváltozott, töménytelen turista lepte el a Drávát, a falvakban már annyira nem örültek a túrásoknak, mert szó szerint teleszarták a vízpartot, szemeteltek stb.. konfliktusok alakultak ki a falubeliek és a túrázók között. Aztán a határőrség is kezdte szigorúbban venni a dolgokat, szinte órára pontosan meghatározták hol tartózkodhat a csoport, aztán a nemzeti parktól is engedélyt kellet kérni az ott tartózkodáshoz, nem csak a helyőrségektől. És a folyó is tele volt vizitúrásokkal, nekem úgy már nem tetszett a dolog, elveszítette a varázsát. A Szigetközbe mentem utána evickélni.
A túrákra vittem magammal a szérkémet aranyat nézni, akkoriban kiröhögtek ezért. A kocsmákban érdeklődtem aranyászok után, de senki nem tudott senkiről....
A Maroson kipróbálnám ezt a csapdás módszert. A Maros is jó kanyargós tele zátonnyal, szigettel. Érdekelnek a részletek.
Ha minden jól megy, a jövő héten megyek Vízvárra. Ha ott vagy a közelben, szívesen megnézném a módszeredet, persze csak, ha nem titkos a dolog.
Meséltél az Ormánságról, hogy milyen nagy a szegénység, no azért a Dráva sok embert eltart. Láttam én ott "halászokat" ívási időszakban. 1 éccaka alatt 1mázsa halat szedett ki egy ürge hálóval a Drávából, aztán ott a határ, régen ment a seftelés is. Rég jártam arra, de akkoriban is volt 1-2 "szegény" vagy, hogy mondjam milyen falu a környéken ahova nem tanácsolták hogy bemenjünk.