penteley-2 válasz | 2009.08.03 21:50:46 © (
16774)
Ezt Kávássy Árpád egykori csendõr százados írta 1960. körül az emlékirataiban, amikor a 30-as évekbeli magyar paraszt magatartásáról értekezik.- nagyon bölcsen.-
„Ha a paraszthoz tapasztalatlanul, és fiatal, új rendfenntartóként, olykor kedvesen szóltunk, akkor annak a sok évszázados, lappangó gyanakvása azonnal elõjött, és mindentõl elzárkózott. Ha egy közepes keménységü pofont elhelyeztem nyitásként az arcára, vagy minden ok nélkül rárivalltam, vagy vigyázzba állítottam, esetleg leguggoltattam, úgy álltam eléje, és ebben a pozícióban utasítottam a rövid válaszadásra , akkor azonnal tudta a helyét, és tisztelettel, szinte zavarbaejtõen katonás pontossággal válaszolt minden kérdésre. Az utóbbi magatartást szoktuk követni, ha bármi felvilágosítást akartunk a paraszttól.”
Remek, tanulságos olvasmány. Útmutatót ad ahhoz, hogyan kell bánni a magadszerüekkel.
Notabene: ONCSA-telep.
Előzmény: Marcus Luccicos (16773)
Hát akkor én most tudván, hol a helyem, ijedtemben
vigyázzba vágom magam és
tisztelettel, szinte zavarba ejtő katonás pontossággal közlöm a szociológiai tényt: a csendőrnél büdösebb
büdös paraszt egyszerűen nincsen. A csendőr a paraszti osztálynak afféle legférgesebb kiváltságosa volt, miként a zsidó származású antiszemita is a zsidóság férgese (vö. a Mester egyik alapművével,
A gyávák bátorságával).
Általában is undorító jelenség a parvenü; még Heller sem tartja zsidónak, legyen bármilyen a „farkincája”, míg a fajgyalázó, osztályáruló parvenü a legmocskosabb minden emberféleség között.
Heller: „A parvenü-asszimiláns nem büszke. A parvenü leginkább abban ismerszik meg, hogy versenyben szidalmazza és kicsinyli le azokat, akiktôl származik. A parvenü összekacsint a mindenkori hatalmasokkal vagy uralkodó véleménnyel, akikhez vagy amelyhez alkalmazkodik. Sors Ádám is zsidózik, s ezzel árulja el a leginkább magát mint parvenüt” (vesd össze).
Tehát nem Babarczy „
kacsint össze” parvenüként a „
szebb jövővel”, hanem Sors Ádám kacsint össze. Mert Babarczy „barátné” ugyebár. (Bár, ki tudja, lehet, hogy ma már nem is annyira „barátné”.)
Ha én történetesen szégyellném rokonaim, elődeim „agrárproli” társadalmi helyzetét, akkor se tagadnám meg őket. Az „agrárproli” (molnársegéd) nagyapám becsületességéből, tisztességéből fakadóan kockáztatta az életét egyik embertársáért akkor, amikor éppen a csendőrök igyekeztek két öreg malomtulajdonost Auschwitzba toloncolni, végül is sikerrel (megtaláltam a nevüket a táblán).
Nagyapáméknak, miután látták: már minden kötél szakad, az volt a taktikájuk, hogy a rendőrségre menekítik a két szerencsétlen üldözöttet a csendőrök elől, ti. a rendőrök a Viharsarokban is nagyságrendekkel voltak emberségesebbek a csendőröknél. Ez is történelmi tény.
Mármost nem csupán a paraszt-öngyűlölő csendőrről, nem csupán a zsidó-öngyűlölő Babarczy Eszterről, hanem minden öngyűlölő, a mindenkori szuronyos hatalommal „összekacsintó”, szaros kis parvenüről írja József Attila mellbevágó pontossággal:
Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,
hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.
Az öngyűlölet úgy köti meg önnön magával az embert, miként a kévét kötözik saját pászmájukkal a parasztasszonyok.
Babarczyék pedig most (is) nagyon keményeknek érzik magukat, közben persze sunyítanak, mindegyre igyekeznek parancsot követni, először a Gyurcsányét, majd, miután rádöbbennek a marhái, hogy „rossz lóra tettek”, akkor az Orbánét. Mindegy! Csak sunyítani és parancsot követni lehessen.
És ezt is mintha csak Babarczyról írná József Attila:
Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép
lánya.
Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.
Korábban már megjövendöltem: Babarczy („altiszt” volt eddig) „altiszt” lesz a továbbiakban is, miként a szintén renegát-parvenü Bayer Zsolt is piti, kapcaszagú altisztje új gazdáinak. Altisztek lesznek ők a turulkirályi csendőrökké pendült egykori óberliberálisok kurzusa alatt is, a nyilas-csendőrök által előfarkincázott „szebb jövőben” is. Erről szól a
Hazám. Semmi csodálkozni való nincs azon, ha a költőjével együtt, a reszketésen túl is gyűlölik a verset ezek a nájlon-kakastollasok.
Amúgy pedig iszonyú kemények ők! Miként a fitymagoló Csoma hadnagy és persze a vitéz Vitéz Kanadába Kotródott Kávássy százados is vídiakemény. És ők most ridegen és keményen közlik velem:
penteley-2 válasz | 2009.08.05 12:25:46 © (
16779)
Hogy ne csak bunkó legyek, de egyszersmind kemény is, mint a derék, drágaemlékezetü, jó Kávássy csendõrszázados úr, (legyen neve, élete, és példája halhatatlan a Történelemben), ígyen bocsájtalak utadra, kuglibábuk mellbeteg, értékvesztett állintgatója te: INNEN COKI!
Szótagolva is leírom, hogy felfogd: co-ki!
Előzmény: Marcus Luccicos (16777)
Ha ez a nick az a nick, akire gondolok, akkor talán épp ideje volt fölfognia a dolgot. Én ugyanis ennek a nicknek (pontosabban a gazdájának) már kb. négy évvel ezelőtt világosan leírtam, hogy részint a tudatlansága, intellektuális csököttsége, részint az otromba, tiszteletlen viselkedése miatt nem fogadom el „érdemi vitapartnerként”. És ha e nicknek ezt mostanra sikerült megértenie, akkor már megérte. Sohase mondd, hogy késő!
penteley-2 válasz | 2009.08.03 21:50:46 © (
16774)
Ezt Kávássy Árpád egykori csendõr százados írta…
„Ha egy közepes keménységü pofont elhelyeztem nyitásként az arcára, vagy minden ok nélkül rárivalltam, vagy vigyázzba állítottam, esetleg leguggoltattam, úgy álltam eléje, és ebben a pozícióban utasítottam a rövid válaszadásra , akkor azonnal tudta a helyét…”
Előzmény: Marcus Luccicos (16773)
Ezt ugye Kácássy százados írhatta volna obsitos ávós pribékként is, ha Péter Gáborék személy szerint néki is megengedik, hogy kinyalja a seggüket, vagyis ha átveszik az új erőszakszervbe. Szuronyos puskával, dobtáras géppisztollyal a vállon, nem nehéz vitézlőn keménykedni.
Ám mi van akkor, ha nincsen szurony, nincs dobtáras kéznél? Megmondom: akkor marad a szánalmas fitymagolás, a félhülye cokizás (vagy tán egészen az).
babarczyeszter válasz | 2007.07.20 16:25:38 © (
46329)
kedves moderák,
A nevemmel jelölt két topikban egy elmebeteg garázdálkodik immáron vagy két éve. Én tudok így élni, de ma kaptam egy levelet egy kedves olvasótól, aki viszont nem bírja a mocskot és erősen kér rá, hogy csináljak valamit. Így kérlek titeket, hogy a vonatkozó topikokat TELJES EGÉSZBEN töröljétek, szüntessétek meg, semmisítsétek meg, stb.
©
Mármost, ha a remélt moderátori-csendőrszuronyok nem állnak vitéz Vitéz Kemény babarczy-Babarczy csendőr századosnő mögött, akkor marad a nem kevéssé vitéz és kemény fúrólyuk:
babarczyeszter válasz | 2009.04.01 11:19:27 (
14990)
Ezt a topikot véglegesen elhagyom.
©
Vagyishogy valójában innen (április elsejétől) van itt nékem fitymagolva ridegen a jó kemény coki.
Babarczy részéről? Vagy csak egy csendőrcsicskása részéről?
Mindegy. Részemről mindenesetre hapták! Instállom a keziket csókolom…