A magadfajta mélyrõl jött félmüvelttel , az ilyen zavaros, homályos felületes ismerethalmazzal bíró lumpenprolival nem szabad fínoman beszélni, csakis ridegen, és keményen. Mert a magadfajta , von ONCSA-telep aus, a fínomságot nem szokta meg, nem is tud vele mit kezdeni, és megzavarodik, sõt belebolondul a szokatlan lelki katyvaszba.
Ezt Kávássy Árpád egykori csendõr százados írta 1960. körül az emlékirataiban, amikor a 30-as évekbeli magyar paraszt magatartásáról értekezik.- nagyon bölcsen.-
"Ha a paraszthoz tapasztalatlanul, és fiatal, új rendfenntartóként, olykor kedvesen szóltunk, akkor annak a sok évszázados, lappangó gyanakvása azonnal elõjött, és mindentõl elzárkózott. Ha egy közepes keménységü pofont elhelyeztem nyitásként az arcára, vagy minden ok nélkül rárivalltam, vagy vigyázzba állítottam, esetleg leguggoltattam, úgy álltam eléje, és ebben a pozícióban utasítottam a rövid válaszadásra , akkor azonnal tudta a helyét, és tisztelettel, szinte zavarbaejtõen katonás pontossággal válaszolt minden kérdésre. Az utóbbi magatartást szoktuk követni, ha bármi felvilágosítást akartunk a paraszttól."
Idézet egy Rektor Béla (?) .....(keresztnevére nem emlékszem biztosan ) nevü úr Canadában megjelentetett könyvébõl, amelynek a címe: A Magyar Királyi Csendõrség oknyomozó története.
Remek, tanulságos olvasmány. Útmutatót ad ahhoz, hogyan kell bánni a magadszerüekkel.
Notabene: ONCSA-telep.