dszysssz Creative Commons License 2009.08.03 0 0 1916
No, azér' a pisztráng serpenyőben sütve sem akármi, :-)

Börzsönyi túránkon 10-12 kenyérgombát, s pár szem rókagombát leltünk. A kenyérgomba szokatlan, erős halszaga nem szegi kedvünket. Van már gombunk, vegyünk hozzá kabátot, akarom mondani a kenyérgombához halat! Szombaton este 7-kor nem fagyasztott halat kapni nagyobb művészet volt, mint szárazságban gombát találni. Kénytelenek voltunk beérni „mozijegy - árnyi” két kicsi pisztránggal. Másnap a tisztított halat sütés előtt 1 órával, kívül belül besóztma, enyhén megcitromoztam, haloványan megszórtam fehér borssal, a hasüregükbe friss citromfű ágacskákat tettem.
A pár szem gomba nem tűnt kiadós mennyiségnek, s féltem, hogy az íze is tömény lesz, így egy zsenge cukkinit is felkarikáztam mellé. A gombát és a cukkinit vajon, kevés sóval, 1 szál újhagymát egészben mellé téve a cukkini puhulásáig pároltam. A kenyérgomba a galamb- és tejelőgombák sajátságossága révén ropogós állagú marad, formáját szépen megtartja. A dinsztelés befejeztével néhány szép gombaszeletet félretettem a tálalás díszítéséhez, a hagymát kidobtam, a maradékot tejszínnel felöntve össze turmixoltam. Színe akár a hántolatlan mandulából készített mandulamártásé, s nem vicc, az íze is! (Miért keres az ember új ízek megkóstolásakor mindig a már meglévő ismereteiből hasonlóságot ?)
A cukkini jellegtelen ízű, ezért bátran alkalmazom gombákhoz, sűrítő anyagnak, habarás helyett jó és még tán egészséges is.
Amikor elkészült a mártás és a hercegnő burgonya is javában sült, következett a halsütés.
A halakat lisztben meghempergettem, s kevés zsiradékon vas-serpenyőben mindkét oldalát piros - barnára sütöttem. A szűkös serpenyőben szép ívet kaptak a halacskák.
A halhús omlóssága és a gombák roppanósága szép kontrasztot adott, ízeik kedvünk szerinti harmóniában egyesültek. Ajánljuk minden gomba- és hal gurmandnak! :-)