Irbisz Creative Commons License 2009.08.02 0 0 1373
"teljesen egyetértek veled,habár vannak kivételek

Sorolom.

A bojtosúszós hal .Ritka ,impozáns és igazán "kriptid""
Kihaltnak hitték, nem volt róla legenda, megfigyelés, mint a kriptozoológia lényeiről.
egyszercsak kifogták, és felismerték h. egy 60-70 millió éve kihaltnak hitt "őslényről" van szó.

"A saola-t csak 1992-ben fedezték fel,pedig egy 200kg-os antilopféléről van szó/vietnami antilop/"
Erről sem volt megfigyelés, csak szépen ráleltek, a kriptozoológusok nem is sejtették létezését, nem voltak homályos fényképek, kétes hitelességű gereznák stb., "csak" felfedezték mint egy új fajt. csak mérete miatt meglepő.

"A királyharkály.Teljesen a közelmúltig kihaltnak hitték,aztán újra megtalálták"
Tudom, de ez is mindennapos eset. Elég sok kihaltnak hitt fajt fedeznek fel újra. Sőt, épp ezért, egy fajt csak akkor tekintik kihaltnak, ha nem is tudom hány évtizedig nem akadnak a nyomára.

"A Vizcayai bálna.Ez ugyebár elég nagy.... Kihaltnak hitték és a 90-es évek közepén újra ráleltek."
Nahát, erről nem is hallottam, ennek utánanézek :)

"Ázsiai őstulok populáció.A 90-es évek közepén leltek rájuk Észak-mongóliában."
na ezt viszont nem hiszem, adnál forrást h. ne kelljen keresgélnem?

" Óriás tintahal fajok.

Temérdek ilyet felsorolhatnék,de ennyi szerintem elég."
A nagyját alighanem ismerném a felsorolásnak :), de a kriptozoológia itteni vitatott lényei nem ez a kategória, hanem jókora, ÉS évszázadokon át látni vélt lények ...
Mindig csak látják, de sosincs egy tetem ... Pedig ha ilyen sok van belőlük, akkor már rájukakadtak volna, ha egy saola is előkerül, vagy tanzániai, csak szűk helyen előforduló új majomfajok.

"Nessie-ről az a véleményem,hogy vagy szívós,makacs hírlapi kacsa,vagy egy óriási testű ,rejtőzködő halfaj/angolnaféle/"
Minek menne egy csapat tengeri lény egy, a tengerből roppant nehezen megközelíthető tóba? Aho ráadásull igen kedvezőtlenek az életfeltételek. Miből táplálkozna az ottani állomány?

"A mokele-mbembe létezhetett,de szerintem,ha volt is,mára kihalt/sajna/"
Hm, szerintem nem létezhetett, de ha igen sem mennék falnak, csak meglepődnék.

Vannak viszont valóban titokzatos,hatalmas fajok,melyekről tudják,hogy léteznek,de alig tudnak róluk valamit...Pl.:

"Somniosus pacificus-hatalmas ragadozó mélytengeri cápa,a Grönlandi cápa rokona.Nem tudják pontosan mekkorára nő/felvételek alapján 7-8 méteresre biztosan/valszeg lábasfejűeket kajál...és úgy tűnik" Megalodon -hívők"ezt gondolják fennmaradt Megalodonnak...."
Ebből fogtak már nem egyet: http://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_sleeper_shark

"A Mesonychoteuthis hamiltoni-nál nagyobb termetű,gigászi tintahal/40cm átmérőjű tintahal szívókorongok az ámbráscetek testén!!!/"
de erre is van egyértelmű bizonyíték, nem egy kategória a homályos, életlen felvételekkel.

"Hatalmas angolnafaj,mely lárvái 1méteresre nőnek/üvegangolna állapot/"
Erről olvastam már, kiderült h. az nem nő lényegesen nagyobbra kifejlődve sem :)
Előzmény: atrego (1371)