Nézd, a szabadság fogalmát nem én vetettem int fel, hanem alább egy olvtárs és arra reagáltam.
A szabadság fogalmát maradéktalanul itt most aligha leszünk képesek objektíve definiálni.
A szubjektív szabadságfogalmamban pedig bizonyosan fogsz találni kifogást, mivel nyilvánvalóan nem felel meg tökéletesen a tiednek.
Ezért tán nem is igazán szerencsés itt most ilyen magasröptű fogalmak meghatározásán rágódnunk.
Javaslok egy sokkal egyszerűbb objektív megközelítést. Hátha abban kiegyezünk.
Léteznek alapvető társadalmi elvárások, normák.
Egy tagja egy ilyen nagyközösségnek csakis abban az esetben hajlandó integrálódni,amennyiben eme viszonylag objektív kritériumrendszernek megfelel az adott szerveződés.
Természetesen ez kulturánként, koronként változik. Azonban megegyezhetünk egy normarendszerben, amit egy mai cilvilzált társadalomtól elvárható. Nemde?
Ilyenek pl a szociális rendszer, nyugdíj, infrastruktúra stb. Olyandolgok, amikért hajlandóak vagyunk befizetni az adónkat. Igaz?
Legyen ez a szabadság! A társadalmi szabadság mondjuk. Ok?
A társadalmi szabadság tehát jelentheti azt, hogy eme normarendszerben a szerveződés bármely tagja, a javakhoz, szolgáltatásokhoz egyformán hozzáfér, egyformán jogot formálhat rá, egyforma esélyei vannak és ami a legfőbb szabadságjog talán: beletekinthet bármibe, bármiről, mindenről köteles a rendszer informálni minden egyes tagját, kivétel nélkül egyenlően. Nincs titok, tökéletes teljes átláthatóság.
Ez megvalósult USÁ-ban? Nagy lótúrót!
Titkolódzás, sunyiskodás, hazudozás. Hány meg hány botrány és lebukás volt már? És akkor következtessünk! Mennyi lehet, ami nem derült ki?
Szabadság?
Akkor vagy ott szabad, ha zombi vagy, ha a vezető elit elvbárása szerint élsz és gondolkodsz.
Akkor ezen keretek közt szabadnak érezheted magad. Csak nehogy e korlátokon túl akarj nézni. Kb olyan, mint amennyire szabad egy rezervátzumban egy indián. Végül is megbilincselve nincs ugyebár. Ehet is ihat is, sőt még ki is lovagolhat...
A kommunista és egyéb nyílt diktatúrák tagja legalább tisztában volt azzal hogy diktatúrában él.
Sunyibb és aljasabb a nem nyílt, a titkolt diktatúra. Ezt valósítja meg USA. Ha tetszik, ha nem.
Ezzel együtt még így is jobb ott élni. Legalább az életszínvonal magas. Mennék én is oda, lehet megyek is nem is soká...
;)