donpedro28 Creative Commons License 2009.07.29 0 0 815
Most jövök rá, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Tehát új ruha alatt itt most az Arena X-Glide-ot, illetve a Jaked01-et értem. Ha a tavalyi év óta nem fejlesztettek ki semmilyen új szuperdoppingot, amit csak az Arenát, illetve Jakedet viselők használnak, akkor a textilhez képest ezek a ruhák úszásnemtől függően kb. 2 másodpercet jelentenek 100 méterenként átlagban, amely előny lassan csökken, minél hosszabb a táv. Nyilván egyénenként vannak különbségek, de ha kivonjuk ezeket az előnyöket, akkor azt fogjuk látni, hogy a 2 évvel ezelőtti VB-hez nagyjából hasonló mennyiségű egyéni, országos, illetve világcsúcs születne.

Tavaly még új ruhának számított a Speedo LZR Racer, az kb. feleekkora előnyt jelentett. Ergo aki megmaradt a Speedonáll, az jelen pillanatban 1 másodperc hátrányban van 100 méterenként az Arenát, illetve Jakedet használókhoz képest. Ahogy írtam, Speedoban úszik az amerikai válogatott nagy része, ahogy tette ezt tavaly Pekingben is. Ketten váltottak, Soni és Kukors. A többiek eddig az egyéni csúcsukat sem nagyon tudták megjavítani, ami egyébként egy olimpia utáni VB-n természetes lenne. Jah, Cseh Laci új 400-as riválisa, az ifjú Clary is új dresszben úszik, de ő már a válogatón is azt viselte (és úszott 4:06 körül), úgyhogy ahhoz képest ő már nemigen fog javulni.

Szeretném leszögezni, hogy mindez szigorúan tény, 5-6 eset még lehetne véletlen, de itt szó szerint többezer példa igazolja mindazt, amit az imént leírtam.

Érdekes lenne egyébként megnézni azt is, hogy tavaly mely országok válogatottjai nem használtak semmilyen spéci mezt. A németekről tudom, hogy tavaly többnyire még Adidasban úsztak, pl Biederman is. Nem is voltak sehol. Ugyanez a helyzet a dánokkal, illetve érdemes figyelni az ír csapat szereplését is, lényegében csapatszinten hozzák a több másodperces javulást.

Megjegyzem, a mieink többségétől is hasonló mértékű fejlődés várható, kivéve azoknál, akik már az országos bajnokságon is X-Glide-ban vagy Jakedben úsztak. Lásd pl Verrasztó Evelynt és Kis Gergőt, ők már ott is használták az új csodadresszt, és bár Gergő 400-on tudott még egy picit javítani az ott úszott rekordhoz képest, ellenben Evelyn elmaradt attól 200 vegyesen (és még rajtuk kívül is mondhatnék további példákat, de most nem sorolok fel mindenkit).

Ehhez képest Gyurta, aki az OB-n még nem X-Glide-ban úszott, most 1.5 másodpercet gyorsult önmagához viszonyítva 100 mellen, és szabályosan padlóba döngölte Güttler Karcsi régi rekordját. Hasonló a helyzet Bernek Péternél, ő is több, mint 2 másodpercet javított élete legjobbján, mert az OB-n még nem volt szuperdressze 200 gyorson.

Szóval van rá sansz, hogy a mieink közül páran még okoznak majd Katinkáéhoz hasonló meglepetést. (Sajnos Kovács Emese egyáltalán nincs formában, így tőle annak ellenére sem várhatunk sokat, hogy anno még hagyományos dresszben is majdnem ugyanannyit tudott, mint a Speedo-s világcsúcs.)