And67 Creative Commons License 2009.07.28 0 0 73

Nyugi.

Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségeit módosító törvény (ami most augusztus elején lép hatályba, függetlenül a Miniszterelnök nyilatkozatától) előírja a bankok számára, hogy kezdeményezzék jelenlegi szerződéseik módosítását, hogy azok megfeleljenek az új törvény elvárásainak. Most tehát mindössze amiatt kaptál egy invitálást szerződésmódosításra, hogy a bank nehogy törvényszegővé váljon augusztus 1-től. Az egy más kérdés és arról nem tehet a bank, ha az ügyfelek a felkérés ellenére nem mennek be módosítani a szerződést. Szerintem a Raiffeisen se szeretné, ha az összes ügyfele bemenne a fiókokba, bizonyára szerepel a levélben az is, hogy ha esetleg nem mégy be, akkor úgy tekintik, hogy a levélben vázolt, esetleg az ÁSZF-ben is megjelenített módosításokat elfogadod.

A lényeg: a bank köteles volt kezdeményeznie a szerződésmódosítást, ezen kötelezettségének a levéllel eleget tett. Hogy történik-e szerződésmódosítás, az egy más kérdés.

Szerintem nagyon figyelmetlen voltál, a hirdetményből mindig is ki lehetett olvasni, hogy a hirdetett kamat egy kezdeti kamat, ami az első kamatperiódusra (6 hónap) vonatkozik, és az is benne volt, hogy ha nem változnak a feltételek, akkor a 2. kamatperiódusban várhatóan mennyi lesz a kamatláb. A THM-et is ezen információk alapján kell kiszámolni. Ugyanígy a konverziós díj is kilvasható volt, bár szerintem is sajátságos, hogy a devizamarzs mellett külön konverziós díjat is felszámítanak.

Olyat kérdezni egy ügyintézőtől, hogy legdurvább esetben mennyi lehet a törlesztőrészlet, egész egyszerűen badarság. Ha az ügyintéző ezt tudná, akkor nem ott ülne, hanem a 100 méteres luxusyachtjának napozó teraszán, mivel ő lenne a világ legsikeresebb devizaspekulánsa, vagy minimum valamelyik (neki köszönhetően) talpon maradt londoni befektetési bankház ünnepelt elemzőjeként gondolna csak az európai kamatszintek várható alakulására az arra a negyedévre vett Ferrarija volánja mögött.

Egyébként bizonyára neked is átadták ezt a tájékoztatót, te pedig aláírásoddal igazoltad a tudomásul vételét:

http://www.raiffeisen.hu/raiportal/pdf/Devizahitelek_arfolyamkockazata.pdf

És a forint CHF-fel szembeni erősödése/gyengülése, valamint a CHF kamatszint között nincs matematikai összefüggés, így az árfolyamok változásból ne következtess a kamatszintre és az ebből eredő havi törlesztőrészletre. Sajnos ez van, pénzügyekben nincsenek csodák, az alacsonyabb kamatszint érdekében vállaltad a devizakockázatot illetve annak kockázatát, hogy a hosszú futamidő alatt nem biztos, hogy mindig ilyen alacsony szinten tud maradni a kamatszint.

(Elvileg lehetne 20 évre fix kamatra is hitelt nyújtani, CHF-alapon én ezt ma kb 20-25%-os kamatszinttel merném csak bevállani a bank részéről, de ha egy mód van rá, inkább kihátrálnék az egészből, mivel nem tudnék 20 évre fix áron forrást szerezni.)

Előzmény: noriel (72)