Bocs, nem volt sok időm netezni, röviden nem nem akartam összecsapni. Látom, veszélyes ez, mert akkor mindjárt azt gondolod, hogy "lám-lám nekem van igazam!" :)
Arra már rájöttem, hogy neked -kizárásos alapon- csak egy megoldás lehet a jó :)
Lásd alább. Az azért jó lenne, ha nem csak én olvasnék, hanem te is elolvasnád, amit én írok :) Bár olyan szépen felépített prekoncepciód van, hogy reménytelen bármilyen érvet is felsorakoztatni :)
Egy dolog biztos:
Az összes lehetséges változat közül véleményem szerint a jelenleg javasolt még mindig jobb, mint a 2006-os, eredeti.nem én ötöltem ezt ki, nem én ígértem meg. Ezért a felelősséget vállalni illene.Én nem tudok ígéretről senki részéről. Te tudsz? Ha pedig nem volt ígéret, akkor az egész gondolatod borul.
A felelőséggel van egy apró "helyzet". Ha jól sül el a dolog, akkor ott tolong mindenki, hogy "ezt én csináltam meg", ha nem jön össze, akkor letagadja azt is, hogy bármi köze volt hozzá. :) De én nem gondolom, hogy itt ebben a helyzetben felelősséget kellene vállalni bármiért is, mert a helyzet jobb lesz, mint volt előtte. Bár kétségkívül lehetett volna még jobb is.
Én arról tudok, hogy az volt az alapállás, hogy 2006-ban, az utolsó száz méteren eladták a volt CBA területét pár száz millióért és abból befoltozták a működési költségvetésen tátongó lukak egy részét, azzal, hogy építsen oda a LIDL, amit akar. Az ingatlan a volt CBA üzlet és az előtte levő telek, egészen a Balatoni útig (beleértve az Osváth melletti volt épületet is). Gyakorlatilag csak az étterem és a Takszöv nem tartozik oda.
Erről a területről beszélünkA LIDL, miután megvásárolta az önkormányzatól a telkeket-teljesen logikusan- felkereste a szomszédokat is (Osváth étterem és Takszöv), hogy vagy megvásárolja, vagy közösen építsenek egy üzletházat, ahol ők is helyet kaphatnak. Kb. 2007 nyaráig tárgyaltak egymással, mire kiderült, hogy az elképzelések messze vannak egymástól.
Közben a LIDL tett egy barátságtalan lépést egy helyi védettségű épület ripsz-ropsz lebontásával.
Ezen kívül -mivel ekkora épületnél ez kötelező- bemutatta a terveit a Tervtanácson. Ott az építészekből álló tagok nem fogadták kitörő örömmel és átdolgozásra kérték (Fontos tudni, hogy a Tervtanácsot csak fizeti az önkormányzat, de annak szakmai munkájára semmi ráhatása nincs, ebből elég érdekes helyzetek szoktak kikerülni).
Ez a történet megismétlődött még párszor és a LIDL úgy értékelte, hogy ez nem fog menni. Ekkor volt egy kezdeményezés, hogy mit lehetne tenni, hogy az építészek "megenyhüljenek" és mehessen engedélyezésre az ügy.
Ha ránézel a térképre, látod, hogy a volt CBA mögötti telkek megvásárlásával jelentősen megnövekszik a terület és sokkal jobbat tudnának alkotni az építészek, ha van erre szándék. A LIDL tervezői egy adott pillanatban azt ajánlották a Tervtanácson, hogy legyen kétszintes az épület, abban pedig kapjon helyet posta, kávézó, bank, KMB iroda, önkormányzati ügyfélszolgálati iroda. Felmerült, hogy legyen a közösségi ház helyett ott helység erre a funkcióra. A régi házban tevékenykedő civil szervezetek kifejezett kérésére azonban inkább a Kutyavári úti épület volt erre megcélozva.
folyt. köv.