aas Creative Commons License 2009.07.14 0 0 434

Egy ilyen levelet küldtem még a múlt héten a Porsche Hungáriának:

A legújabb autómba RNS-510 navigációt kértem. Megfelelően és jól is működik, pár dolgot leszámítva:

A TMC nem működik, pedig tavaly augusztus óta már Magyarországon is elérhető a szolgáltatás. Mellesleg, amikor a mai (más) navigáció rendszereknél még azt is kérhetem, hogy női, vagy férfihang  (esetleg milyen dialektusban…) jelezze a navigációs tennivalókat, legalább egy magyar hang igazán beleférhetne a választhatók közé – miközben már több éve szinte minden gyártó magyar nyelvű menüt biztosít a fogyasztóknak… A 8-9 évvel ezelőtti első navigációk is tudtak már ilyet.

A 2009-es új DVD (V4 - 6672) lemezen még mindig nincs pl. M0 körgyűrű és Megyeri híd, a térkép állapota 2007 végi állapotú lehet – bár még 2007 novemberben átadott fontosabb útszakaszok és lezárások is hiányoznak helyenként.
Pl. egy Navigon nevű navigációs eszköz – ami szintén NavTEQ térkép alapú ! – már a 2009. II. negyedévi ingyenes frissítésénél tart, Ráadásul az egész navigációs eszköz nem kerül annyiba, mint a VW esetében csak a térkép DVD !

A turpisság önöknél lehet, mert a NavTEQ céget megkeresve ők jelezték, hogy ezek az információk bizony már régen be vannak építve az adatbázisukba (a weboldalukon élőben megtekinthető), valószínűleg  a VW csoport nem konvertálta bele a "legújabb" DVD adataiba az aktualizált magyar térképet  (vagy az új térkép licencet nem vásárolták meg és meghagyták a régit) :-( Sem a DVD nyugati, sem a keleti verzióban nincs nyoma. A NavTEQ weboldalán egyébként jól látszik, hogy a példaként említett utak ott bizony benne vannak...

Nem rémlik, hogy árkedveményt kaptam volna a - nem is túl olcsó ! - navigációs eszközre olyan apropóból, hogy az eszköz és az új lemez horribilis (!) ára sajnos pont Magyarországot nem tartalmazza naprakészen. (Azt sem értettem, hogy ugyanazon árért a Seat RNS510-be miért nincs SD kártyaolvasó, USB csatlakozó, iPod aljzat, miközben a VW, Audi, Skoda verziókban van ?) Bár ugyanakkora árat fizettem, mint egy másik európai fogyasztó, de nekem majd csak talán 2010 elejétől jár ez ? Nem egy pici falu apró utcáját kérem én számon, de több igen fontos főútvonal hogyan nem tűnt fel az önök szakembereinek ? Megfogalmazódik a kérdés: Tulajdonképpen miért is fizetünk 70-80eFt-ot egy VW navigációs DVD-ért ? Más navigációk esetén 1-2 évig ingyenes a frissítés, de ha fizetős, akkor is 10-20eFt körüli, ráadásul naprakész…