A kritikád részben jogos, mert annak ellenére, hogy mindennek van oka (amit leírtam), a vége az, hogy a LIDL-et nem sikerült szép szóval rábírni arra, hogy bevállaljon pluszban párszáz milliós plusz beruházást.
Mégis azt modnom, hiba az alközpontot egy épülettel azonosítani. Ha az épület Érdligeten kétszintes, akkor van alközpont, ha egyszintes, akkor nincs alközpont?
A multik vitézkedésének hagyása vagy nem hagyása- egy már korábban megkötött szerződés esetén- erősen korlátok közé van szorítva. A szerződést természetesen hosszú pereskedés után fel lehet mondani, a több, mint 300 millió Ft és a kártérítések visszafizetésével (a vételárként kifizetett 300 millió Ft természetesen még választások előtt eltűnt a nagy költségvetési lukban).
A válság azért játszik a történetben, mert már-már sikerült megegyezésre jutni, amikor ennek hatására borult a mutatvány. A három év nem úgy telt el, hogy mindenki ült ölbe tett kézzel, hanem -mint írtam- folytak a tárgyalások és megoldáskeresések a felmerült problémákra. Volt közben számtalan tervváltozat, legalább három tervtanács, stb. A vége sajnos így is az, ami.
A Közösség ház a Kutyavári úti orvosi rendelő helyén már akkor terv volt, amikor úgy tűnt, hogy kétszintes lesz a LIDL épület. A jelenlegi közösségi házban tevékenykedő civil közösségek kimondott és határozott kérésére tette azt az ígéretet a polgármester, hogy egy másik helyen újjáépül a közösségi ház. A változás csupán annyi ez esetben, hogy a fenntartása és a biztonsága megnövekedhet az által, hogy ott valósul meg a KMB iroda is.
A közösségi házat és úgy egyben az egészet érdemes a megvalósulás után kritizálni-ha tényleg az lenne, amit írsz. Én kételkedek, hogy olyan hatása lenne, amit írsz. Tartok tőle, hogy kevésbé lesz forgalmas , mint amilyen volt az előtte (orvosi rendelőként funkcionált).
A közösségi tér kérdése többször felmerült. Egyrészt közvetlen közelében van az érdligeti volt strand területe, amelynek fejlődni kell. Másrészt a LIDL területen is ki lesz alakítva egy jelentősebb zöldfelület.
Nem "kinevezte" valaki a környéket, hanem eleve így indult az egész. Ha csak rápillantasz a belinkelt doksikra, láthatod, hogy a városfejlesztési tervek itt is, máshol is, nem csak egy-egy ingatlanra vagy tömbre vonatkoznak, hanem egy bővebb területre. A Bem tér sem az Interspart jelenti, a városközpont sem a Földrajzi Múzeumot.