Sziasztok!
Új fiúként lenne egy kérdésem, hátha tudtok segíteni:
A boromnak meglehetősen kellemetlen keserű mellékíze van.
Próbáltam a szakirodalomban és itt a fórumban is utánajárni, eddig eredménytelenül.
A paraméterek:
Kétféle bor, mindkettő tavalyi szüretelésű: chardonnay és egy kis othello (rozé). A pince egy 100 éves borospince, állandó 14-15 fokkal, 80-85% páratartalommal. Nemespenész nincs, nem nemes van. A borok üvegballonokban forrtak ki és abban is tárolom, nincsenek darabban.
Mindkét borra jellemző a keserű mellékíz, a chardonnayra sokkal inkább, és utólag alakult ki, az első két fejtéskor még biztosan nem volt.
Van néhány kósza ötletem, de eléggé sötétben tapogatózom:
- lehet-e a pince penészflórájától?
- lehet-e a virágosodástól? (bár nincs darabban, azért kivirágosodott minden ballonom egy kicsit, és sajnos elég sokáig (jónéhány hét) nem tudtam átfejteni...
Más tapasztalt már ilyet? Valami ötlet? Gyógymód?
Hálás lennék...