Nincs olyan, hogy nem ehető.
Az nem ehető, amiről az eső vagy a kapálás lehozza a földet, és a fénytől megzöldül. Ez a zöld rész ugyanazt a solanin nevű anyagot tartalmazza, mint a levél és a bogyó, és mérgezést okoz.
Azt viszont már én is olvastam, hogy az éretlen burgonya mérgezést okoz. Ezt azért lett így leírva, mert az okos városi más vallású újságírók lefordították a mérgező zöld burgonyát éretlen burgonyának.
Ezt a megzöldült részt egyszerűen le kell hámozni, és a többivel nincs baj.
Virágzáskor szokták először újkrumplinak kiszedni, mert akkorra nő meg annyira, hogy érdemes hozzányúlni.
Ha nem sok van, akkor a régiek szokása szerint nem kell kiszedni a bokrot, csak kiherélni, vagyis egyik oldalról kézzel kibontani, a krumplit elszedni, de úgy, hogy a másik oldali gyökerek ne sérüljenek, így a maradéxemek tovább nőnek, meg még újabbak lesznek.